Inzet en komst Gelderse SMR beschreven in actieplan

16 jul , 14:05 Achtergrond
provincie huis gelderland
Google Streetview
Gelderland maakt inzichtelijk welke stappen nodig zijn (en gaan worden gezet) om de komst van een SMR mogelijk te maken. Daarvoor is het Gelders actieplan Kleine modulaire kernreactoren bedacht. Hiermee moet het vergunningentraject en de bouw van deze energievoorziening zo soepel mogelijk gaan verlopen.  
De vraag naar energie zal flink toenemen. Den Haag verwacht dat steeds meer inwoners en bedrijven in 2050 om viermaal meer energie gaan vragen, vergeleken met nu. Kernenergie biedt dan uitkomst. Gelderland zet daarom in op een SMR. Dat is een afkorting van small modulair reactor. Een kerncentrale bestaande uit gefabriceerde onderdelen, die vervolgens op een locatie tot één geheel worden gebouwd. Minder krachtig dan een reguliere kerncentrale, maar meer dan genoeg om een complete woon-werkomgeving van elektriciteit, warmte en mogelijk ook waterstof te voorzien. Het Gelders coalitieakkoord beschreef deze wens in 2023, inmiddels zet het huidige Kabinet er ook op in.
Energiegedeputeerde Ans Mol: “Een SMR wordt een krachtige, stabiele en veilige energiebron voor Gelderland. Zelf heb ik in Groot-Brittannië met eigen ogen gezien hoe de sector zich inspant om kernenergie ook in onze provincie mogelijk te gaan maken. Wij stimuleren en faciliteren dat. Dit actieplan geeft daar concreet invulling aan.”
De realisatie van een SMR is een nieuw fenomeen. Gelderland gaat nu aan de slag met de benodigde juridische, financiële en technische procedures. Daar zullen het Rijk, de provincie(s), gemeenten en het bedrijfsleven bij betrokken zijn. Het Gelders actieplan Kleine modulaire kernreactoren wil dat proces goed begeleiden. En bijdragen aan het debat er over. Kernenergie is ook een gevoelig onderwerp, Gelderland wil over de gevoeligheden het gesprek aangaan. Zeker met de directe, toekomstige omgeving.       
Met het plan wordt met name gekeken naar de periode 2024-2027. De ambitie is om dan concreet zicht te hebben op twee Gelderse locaties. Vervolgens zal de provincie met steun van het Rijk toewerken naar de bouw van een SMR. Wat Gelderland betreft, gaat de eerste SMR in 2035-2040 inwoners en bedrijven van energie voorzien.