112

Waarschuwing voor oplichting via WhatsApp

Foto: Ede.nieuws.nl

Politie Regio Midden-De laatste weken komen er steeds meer meldingen van oplichting via WhatsApp. De daders zoeken via open bronnen zoals Facebook, Instagram etc. naar relaties tussen mensen.

 

Ze kiezen vervolgens een foto uit van iemand voor een fakeaccount op WhatsApp. Ze starten een fakeaccount op WhatsApp en zoeken vervolgens contact met bekenden van degene van wie zij de foto gebruiken.
Vaak beginnen ze met: ‘ Ik heb een nieuwe telefoon, dus sla mijn nieuwe nummer even op.
Dit is een prepaid telefoonnummer en dus een niet naar de verdachte te herleiden telefoonnummer.
Vervolgens creëren de daders een band met hun slachtoffer(s) m.b.v. de informatie die de dader(s) van de sociaal media afgehaald hebben. Hierna begint het aftroggelen van (veel)geld door te zeggen dat ze even krap zitten/schulden hebben maar snel rekeningen moeten betalen. Vaak zeggen de daders dat zij snel rekeningen moeten betalen van Pro Justitia en Menzis.
Het rekeningnummer waarnaar de slachtoffers het gevraagde geld (vaak honderden euro’s) moeten overmaken is het rekeningnummer van een zogenaamde Money Mule (=geldezel). Dit is de katvanger die voor de dader zijn rekening ter beschikking stelt.

De dader vraagt ook of het slachtoffer nog even een foto maakt van de overboeking.

Momenteel behandelt een collega van onze teamrecherche samen met een collega-rechercheur elders uit het land bijna 100 aangiften waar deze werkwijze is gevolgd.
De totale schade bedraagt nu al €150.000.

 

Maak dus nooit geld over na een verzoek via WhatsApp en wees voorzichtig met het delen via sociaal media.

 

Dit bericht graag delen!

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden