Kamercommissie Klimaat en Groene Groei bezoekt inspirerende energiehubs in de Regio Foodvalley

24 jan , 11:48 Zakelijk
kamercomissie klimaat en groene groei bezoekt inspirerende energiehubs regio foodvalley
Kamerrcommissie Klimaat en Groen

Vrijdag 17 januari 2025 bracht de vaste Kamercommissie voor Klimaat en Groene Groei een werkbezoek aan de Regio Foodvalley, waarbij innovatieve energieoplossingen en regionale samenwerkingen centraal stonden.

Het bezoek bood een unieke kans om praktijkvoorbeelden te zien van de energietransitie in de regio en het belang om samen te werken. Decentrale initiatieven kunnen mogelijk worden gemaakt, gefinancierd en geformaliseerd, waardoor quick wins behaald kunnen worden.

Energiehubs in het kwadraat

Het programma ging van start bij Hazeleger Kaas in Barneveld, waar de commissie werd verwelkomd door Chris Lorist, projectmanager van VNO-NCW Midden en initiatiefnemer van het bezoek. Lorist benadrukte het belang van samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en regionale initiatieven. Arthur Houben, voorzitter van het Regionaal Energieteam Bedrijven Regio Foodvalley (REB), voegde daaraan toe:

"Betaalbare en beschikbare energie is essentieel voor een leefbare regio. De landelijke overheid moet ook investeren in de infrastructuur voor energyhubs om energie beschikbaar en betaalbaar te maken. Samenwerking met lokale initiatieven, ondernemers en gemeenten is daarbij cruciaal, omdat zij kennis hebben van verduurzamingsplannen en draagvlak. Dit is urgent, doordat de energiekosten in Nederland dubbel zo hoog zijn als in buurlanden staat het vestigingsklimaat serieus onder druk. Het REB Regio Foodvalley helpt bedrijven met energievragen en stimuleert samenwerking rond energyhubs. Ook kunnen ondernemers bij het REB gesubsidieerd energieadvies krijgen."

Diverse experts belichtten zowel oplossingen ‘achter de meter’ als ‘voor de meter’

Kees Jan ’t Mannetje (ABB) benadrukte de kansen van slimme bewezen achter-de-meteroplossingen om bedrijven flexibeler en energie-efficiënter te maken. Wim van Rijn (Hazeleger Kaas) deelde praktijkervaringen over hoe de optimalisatie van de individuele contractruimte kan bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Wicha Benus, kwartiermaker voor de Energy Hub Harselaar, schetste de voortgang van deze innovatieve hub op bedrijventerrein de Harselaar, waarbij kennisuitwisseling in Oost-Nederland centraal staat. Steven Lobregt (Sparkling Projects) gaf een kijkje in de technische en organisatorische aspecten van de realisatie van een warmtehub en uitdagingen in de regelgeving zoals uitgevoerd door diverse overheidsloketten. Tegelijkertijd gaf hij inzichten in hoe dit effectief kan worden toegepast, zoals in Denemarken en Zweden."

Netcongestie als regionale uitdaging

Het programma vervolgde met een discussie over netcongestie, een knelpunt dat de energietransitie belemmert. Het onderstation Harderwijk diende als complex praktijkvoorbeeld van hoe een lokaal probleem grote regionale impact kan hebben. Tijdens de sessie werd het belang van publiek-private samenwerking benadrukt, waarbij waardevolle inzichten gedeeld werden met Kamerleden over de rol van de overheid in het faciliteren van duurzame oplossingen.

Pilotlocatie waterstof in Kootwijkerbroek

Na een korte pauze reisde de commissie af naar Kootwijkerbroek, waar zij de pilotlocatie H2A1 van Energeion bezochten. Hier werd uitgelegd hoe waterstof wordt geproduceerd via elektrolyse, direct gekoppeld aan het nabijgelegen zonnepark Branderwal. De locatie demonstreert de potentie van waterstof als energieopslag en de verbinding met de Smart Energy Hub Harselaar.

Overhandiging stimuleringsprogramma energiehubs

Tijdens het bezoek werd een handreiking voor een stimuleringsprogramma energiehubs overhandigd, waarin concrete aanbevelingen staan om regionale energiehubs verder te ondersteunen. De aanbevelingen waren:

  1. Maak regelingen toegankelijker: De regeling ‘Flexibel Elektriciteitsverbruik’ en het programma Energiehubs zijn lastig te gebruiken voor ondernemers en gemeenten. Lokale en regionale samenwerking is cruciaal voor oplossingen zoals decentrale aanpak van netcongestie. Zorg dat landelijke regelingen beter aansluiten op regionale en lokale initiatieven.
  2. Investeer in realisatie: Er is geld voor onderzoek en processen, maar niet voor de bouw van energiehubs. Netbeheerders hebben geen taak om te investeren in lokale oplossingen. Dit moet veranderen om een toekomstbestendige en betaalbare energie-infrastructuur te garanderen.
  3. Betere groepscontracten: Groepscontracten houden onvoldoende rekening met verduurzamingsplannen van bedrijven. Pas de voorwaarden hierop aan.

Het werkbezoek werd afgesloten met een informele borrel, waarbij Kamerleden hun reacties deelden. Voor meer informatie kunnen ondernemers de website www.reb-foodvalley.nl raadplegen.