Klachtencommissie Landbouw en Zorg zegt: misstanden op zorgboerderij Wekerom zijn zeer ernstig

Ter illustratie
Ter illustratie
Foto: Pixabay

WEKEROM – De klachtencommissie Landbouw en Zorg gaf donderdag 4 april 2024, te kennen dat wat er is voorgevallen op de zorgboerderij in Wekerom ‘verwerpelijk’, ‘schandelijk’ en ‘zeer ernstig ‘is. Daarmee zijn de twee moeders die eerder deze week bij Omroep Gelderland hun verhaal deden in het gelijk gesteld.

Dit schrijft Omroep Gelderland op haar site: De uitspraak – die in handen is van Omroep Gelderland – laat er geen twijfel over bestaan en concludeert het volgende over zorgboerderij United Souls: “De commissie is van oordeel dat er sprake is van een ernstige situatie met een structureel karakter.”

Wat de Klachtencommissie de eigenaresse zwaar aanrekent, is dat ze in haar werkwijze niet de zorg voor de kinderen voorop heeft gesteld, maar vooral haar eigen geloof centraal heeft gesteld. En dat is volgens hen ‘basaal fout’: “Want minderjarige cliënten, bewust en opzettelijk in aanraking brengen met én trachten te beïnvloeden door extreme geloofsovertuigingen, past niet bij het verlenen van goede zorg.”

Volgens de commissie kunnen deze praktijken bij kwetsbare kinderen met een duidelijke zorgvraag, voor emotionele en psychische schade zorgen. Daarnaast vindt de commissie het ‘ongepast’ om deze religieuze praktijken toe te passen op kinderen van ouders met een andere levensovertuiging, en al helemaal om dit uit te voeren zonder toestemming en medeweten van de ouders.

Gemeente Ede

De Klachtencommissie stuurt de uitspraak door naar Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die de klachten verder in behandeling neemt. Bram van der Beek, wethouder Jeugdzorg in Ede, vindt het ‘onprettig om te lezen welke negatieve ervaringen de kinderen hebben opgedaan bij de zorgboerderij’. Hij zegt wel mogelijke maatregelen te willen nemen richting de zorgaanbieder, maar dat ze nog moeten afwegen of ze dat tegelijkertijd doen met de Inspectie of pas na het Inspectieonderzoek.

Stephan Nijenhuis, raadslid van de D66-fractie in Ede, vindt dat de gemeente zélf snel in actie moet komen. “De gemeente is verantwoordelijk voor het WMO – toezicht en loopt achter de feiten aan. Nu de klachten ook gegrond zijn verklaard, moeten ze het handhaven niet afschuiven op anderen. Kinderen met autisme of ADHD verdienen liefdevolle zorg en acceptatie. Maar ze kwamen hier in aanraking met mishandeling, traumatische duiveluitdrijvingen en gebedsgenezers die beweerden hun autisme te kunnen genezen. Dat zou verboden moeten worden bij kinderen.”

Het is nu afwachten wat de aanpak van wethouder Bram van der Beek is.

Bron Omroep Gelderland

Eerder over dit onderwerp: 

https://ede.nieuws.nl/nieuws/56179/wethouder-jeugdzorg-ede-bram-van-der-beek-reageert-op-situatie-zorgboerderij-wekerom/

https://ede.nieuws.nl/nieuws/56159/ouders-slaan-alarm-over-extreme-zorgboerderij-in-wekerom/

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen