112

Schoorsteenbrand in woning Lunteren

Ter illustratie
Ter illustratie
Foto: Ede.nieuws.nl

LUNTEREN – Op woensdagavond 10 januari ’24, rond 19.30 is brand ontstaan in een schoorsteen van een woning de Klomperweg in Lunteren.

Volgens buurtbewoners is de bewoner toen hij de brand opmerkte naar de buurman gerend, die bij brandweerman werkt. Hierop is 112 gebeld en kwam de brandweer ter plaatse. De schoorsteenbrand was snel onder controle en geblust.

Met behulp van de hoogwerker uit Ede is de schoorsteenpijp geïnspecteerd. De woning is door de brandweer geventileerd.

 

Schoorsteenbrand

Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een loeiend geluid’. Van buitenaf zie je de vlammen uit de schoorsteen opstijgen. De schrik zit er in elk geval meteen in: schoorsteenbrand!

Wat is een schoorsteenbrand

Het loeiende geluid in de schoorsteen is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlamvat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij ongeveer 500°C. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen