Aanpak onderzoek naar handelen commissaris van de Koning

Foto: Provincie Gelderland

Het onderzoek van Provinciale Staten naar het handelen van de commissaris van de Koning John Berends bestaat uit 3 fases. Dat maakt de Commissie begeleiding onderzoek bekend in een Statenbrief na het startgesprek met onderzoeksbureau KPMG. Het totale onderzoek zal naar verwachting 6 maanden in beslag nemen.

Oriënterende fase

De eerste fase van het onderzoek heeft als doel om de onderzoekbaarheid en rapporteerbaarheid van de onderzoeksvraag vast te stellen, met oog op zorgvuldigheid richting alle betrokken partijen. De onderzoekers baseren zich op een documentenstudie en voeren oriënterende gesprekken met een aantal geselecteerde personen om een beeld te vormen bij de ontstane situatie. Op basis van de eerste inzichten wordt bepaald hoe het verdiepende onderzoek vervolgens wordt ingericht. De eerste fase zal naar verwachting begin februari 2024 worden afgesloten met een tussentijdse rapportage.

Verdiepende gesprekken

De tweede fase bestaat uit een verdiepende documentenstudie en diepte-interviews met mensen van binnen en buiten de organisatie. Personen die informatie willen delen met betrekking tot het onderzoek kunnen zich bij KPMG aanmelden voor deelname aan het onderzoek via [email protected]. Tijdens het onderzoeksproces gaat KPMG zorgvuldig om met de veiligheid en anonimiteit voor eenieder die aan het onderzoek meewerkt en anonimiteit wenst. Naar verwachting wordt de tweede fase eind april 2024 afgerond.

Rapportage van bevindingen

Gedurende het onderzoek zal hoor en wederhoor plaatsvinden. In de laatste fase van het onderzoek maakt KPMG een rapportage van de feitelijke bevindingen. KPMG zal in haar rapportage geen oordeel vormen over de feitelijke bevindingen en zal hieruit geen conclusies trekken. Dat blijft voorbehouden aan Provinciale Staten, nadat het rapport is opgeleverd. KPMG verwacht het definitieve rapport begin juni 2024 op te leveren.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen