Kom in actie tegen laaggeletterdheid

Cultura Ede
Cultura Ede
Foto: Ede.nieuws.nl
6 t/m 12 september Week van Lezen en Schrijven
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Ede gaat het om 9% van de bevolking. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Van maandag 6 tot en met zondag 12 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven. De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Taalhuis Ede neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek.

Activiteiten
Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van Lezen en Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten te organiseren. Ook in Ede zetten gemeenten, bibliotheken, scholen en bedrijven zich in om extra aandacht te schenken aan laaggeletterdheid.  

Rapworkshop
Zo organiseert Taalhuis Ede op 9 september een rapworkshop in samenwerking met de scholengemeenschap Het Streek en Cultura.
Speciale gast hierbij is rapper Della Dix. Een kwart van de 15-jarigen is onvoldoende taalvaardig. Ze lezen alleen als dat noodzakelijk is en ervaren geen plezier aan lezen. Met een activiteit die aansluit bij hun cultuur en hun de mogelijkheid biedt om creatief vorm te geven aan wat hen bezighoudt, worden 27 eerstejaars leerlingen van de praktijkopleidingen uitgedaagd om actief met taal bezig te zijn en daar plezier en voldoening uit te halen. Zo kan taal iets leuks worden in plaats van iets dat moet.
Cultura heeft voor deze workshop de kleine theaterzaal ter beschikking gesteld. In deze theatrale omgeving neemt Della Dix de leerlingen mee in het verwoorden van zaken die hen bezighouden. Het resultaat is een rap, compleet met ritme en beats.
Uiteindelijk voert elke leerling de eigen rap uit. De opname daarvan gaat mee naar huis om te laten horen en zien aan wie je maar wil.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen