MIX architectuur ontwerpt eerste woongebouwen World Food Center

Foto: Triple-D visualisaties

De groene gevel van het appartementengebouw verbindt de woningen met de bosrijke omgeving.

EDE- De ontwikkeling van het World Food Center (WFC) in Ede is in volle gang. MIX architectuur ontwierp de eerste woongebouwen op het terrein. De twee appartementengebouwen krijgen een groene gevel die de woningen verbindt met de bosrijke omgeving.

MIX architectuur maakte het ontwerp in opdracht van ontwikkelcombinatie World Food Center Development, bestaande uit BPD Gebiedsontwikkeling, Green Real Estate en Van Wijnen. Van Wijnen is tevens aannemer. Het landschapsontwerp is van LOOSvanVLIET en Goudstikker De Vries is constructeur.

De Veluwse Proeftuin komt langs de rand van het Sysseltse bos aan de noordkant van het WFC-gebied. De twee gebouwen bevatten in totaal 59 appartementen. Bij het ontwerp van de woningen was de natuur een belangrijk uitgangspunt. Op de kop van het eerste woonveld vormen de gebouwen een herkenbaar accent bij de noordentree van het WFC. De gebouwen maken gebruik van de natuurlijke hoogteverschillen. Het verdiepte parkeren is opgenomen onder de woningen. Het glooiende landschap met bestaande en nieuwe bomen spoelt rondom de gebouwen.

Verbonden met natuur

De verbondenheid van de appartementen met de natuur is straks letterlijk zichtbaar. Houten frames met plantenbakken brengen de natuur bijna tot in de woning. De frames en planten zorgen voor een natuurlijke zonwering en versterken de biodiversiteit. Regenwater wordt opgevangen en voorziet de planten structureel van voedsel en water. De vegetatie is afgestemd op de zon- en windoriëntatie; elke gevel krijgt zo een unieke uitstraling. Vogels vinden voedsel bij de vruchtdragende planten.

Samen genieten

Door de verdiepingshoge vensters en grote, houten terrassen is het mogelijk om tussen het groen te genieten van het uitzicht over het bos. Om samen te genieten van de groene omgeving en onderlinge contacten te stimuleren zijn op de begane grond collectieve voorzieningen. Een gemeenschappelijke woonkamer is verbonden met de hoofdentree en geeft toegang tot een collectieve tuin. Naast de individuele berging in de kelderlaag is er een grote collectieve fietsenberging bij de entree.

World Food Center in Foodvalley

De komende jaren wordt het terrein van de voormalige Mauritskazerne getransformeerd tot dé foodontmoetingsplek van Nederland. De Veluwse Proeftuin is straks tussen de bomen zichtbaar vanaf de nieuwe Parklaan. De appartementen gingen recent in de verkoop. Naar verwachting start de bouw van beide gebouwen midden 2021 en volgt oplevering in het eerste kwartaal van 2023.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen