Bello rijdt weer vanaf 17 oktober in Bennekom

Foto: Malkander

Veel oudere Bennekommers herinneren zich het oude treintje Bello nog wel die heen en weer tufte tussen Ede en Wageningen. Op donderdag 17 oktober om 16.00 uur wordt Bello een nieuw leven ingeblazen. Het bleek namelijk dat mensen uit Bennekom kampten met een vervoersprobleem van deur tot deur, en er ook eenzaamheid was. Op initiatief van welzijnsorganisatie Malkander gaat er een electrocar rijden, die ook Bello genoemd wordt. Samen met een werkgroep bestaande uit buurtbewoners is hard gewerkt om dit initiatief van de grond te krijgen. De opening zal gebeuren door wethouder Willemien Vreugdenhil en Maudy Hylkema, bestuurder van Malkander.

Hüseyin Öztaş is als sociaal werker bij Malkander actief in Bennekom. Het viel hem op dat de oudere bewoners die slecht ter been zijn in Bennekom behoefte hebben aan betere vervoersmogelijkheden om deel te kunnen nemen aan verschillende activiteiten. Hüseyin vertelt: “Het gaat dan om korte afstanden zoals aanschuiven bij een maaltijd, als koken niet meer lukt, of een ritje naar de huisarts. Ik ben op zoek gegaan naar mogelijkheden om deelname aan activiteiten wat makkelijker te maken. Toen ben ik uitgekomen bij de electrocar. Vrijwilligers kunnen ‘m makkelijk berijden, en het is nog eens milieuvriendelijk ook.” Malkander is initiatiefnemer, maar hoopt dat vrijwilligers op termijn het hele project gaan trekken. Er is een werkgroep opgericht van Bennekommers om dit te realiseren.

Vervoersmiddel en sociaal element in één

De lokale dienst Bello gaat zich met name richten op het vervoer van kwetsbare en eenzame ouderen die niet in staat zijn om dit zelf te organiseren. Bello wordt aan de ene kant als een vervoersmiddel ingezet en aan de andere kant als middel om eenzaamheid te voorkomen. De ene keer zal de rit naar een afspraak bij de huisarts zijn en een andere keer deelname aan een activiteit. Dankzij Bello kunnen de ouderen van Bennekom op structurele basis gebruik maken van vervoer die laagdrempelig en betaalbaar is. Negen vrijwilligers hebben zich opgegeven die als chauffeur de bewoners van Bennekom van A naar B gaan vervoeren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen