‘WAT ETEN WE?’ – ‘Dutch Food Week’ presenteert expositie van fotograaf des Vaderlands in Het World Food Center Ede

Foto: Dutch Food Week

Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg nam een kijkje in de keuken van  doorsnee Nederland en fotografeerde: ‘Wat eten we?’. Hij portretteerde een studentenhuis, een boerengezin, een foodblogger en andere huishoudens aan de keukentafel tijdens het avondeten. Het resultaat is te bezichtigen in een expositie tijdens Dutch Food Week van 5 tot en met 16 oktober op het terrein van het World Food Center in Ede.

‘Wat eten we?’ Gewapend met die vraag en zijn camera ging Fotograaf des Vaderlands, Jan Dirk van der Burg, op pad voor Dutch Food Week – dé week waarin heel Nederland in het teken staat van voedsel, voedselproductie en -innovatie. Hij portretteerde Nederlanders tijdens het avondeten waarna Wageningen University & Research op de maaltijden reflecteerde met feiten en cijfers over de ingrediënten en de Nederlandse eetcultuur.

Nederlandse eetcultuur
Van der Burg, zelf opgegroeid op een boerenbedrijf en grootgebracht met aardappels, vlees en groente, is verrast door de menu’s. ‘Natuurlijk had ik al nagedacht over wat er op het menu zou staan bij de adressen waar ik kom, maar het bleek minder stereotyperend dan ik dacht. Bij een studentenhuis verwachtte ik een pasta pesto als avondmaaltje, maar daar werd een poké bowl geserveerd. Die verzuiling die je misschien qua eetgewoonte in je hoofd hebt, kan echt op de schop. Een leuke constatering.’
 
Ons menu onder de loep
Uiteraard staat het welbekende agv’tje op het menu, maar het is al lang niet meer alleen de pieper die de Hollandse pot schaft. Zo zijn bij de studenten de avocado en sojabonen de heroes of the dish, eet foodblogger Uit Pauline’s Keuken falafel met bladerdeeg en geniet de volkstuinvereniging van een surf & turf. Een divers menu dus en op het oog heel gezond. Om te begrijpen wat we nu precies eten, vroeg Dutch Food Week aan Wageningen University & Research om haar kennis los te laten op de gerechten. De cijfers bevestigen dat, hoewel de aardappel in Nederland nog steeds ons basisvoedingsmiddel is, het steeds populairder wordt eetculturen over te nemen. De bladerdeeg van Pauline bevat overigens wel veel verzadigde vetzuren maar, tipt Wageningen, deze kun je vervangen met zoete aardappelkorst. Toch weer een aardappel dus, maar dan in een tropisch jasje.

Je kunt de foto-expositie ‘Wat eten we?’ gratis bekijken tijdens Dutch Food Week van 5 t/m 16 oktober op het terrein van het World Food Center in Ede. www.dutchfoodweek.n

 

Dutch Food Week en Meester Patissier & Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven (Bij Robèrt) presenteren: ‘Wat eten we?’

Tijdens de Dutch Food Week Masterclass delen enthousiaste en trotse makers van ons eten hun kennis en kunde over ons voedselmet de jonge generatie van onze samenleving. Meedoen? www.dutchfoodweek.nl/masterclass.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden