Nee, zíj heeft het nog niet zo slecht en volgend jaar beter

Foto: Ede.nieuws.nl

He, he dat hebben we gehad. Met een zucht zakt ze tegenover mij in de bank. Het is haar aan te zien dat ze bijna alle energie verbruikt heeft die ze had. Haar ademhaling is ook wat je kunt noemen niet zoals ze zou moeten zijn.

Column door juffrouw Raadgever

Als ze even later met een kopkoffie en een plak dik gesneden ontbijtkoek weer wat kleur op haar wangen krijgt, denk ik ook; zo dat hebben we gehad. Zij lijkt klaar met de boodschappen, maar nu wij nog. Achter op de tafel weet ik een schrijfblok met een pen. Elke keer als me iets te binnen schiet loop ik er even naartoe en schrijf de bewuste boodschap in het rijtje waar het thuis hoort. Zuivel bij zuivel en alles voor de groente en fruithoek bij elkaar. De lijst met diepvriesproducten wordt wel erg lang, heb ik net gezien. Dat is geen goeie. Onze vrieskast heeft maar drie laatjes waarvan er ook nog eentje maar de helft is van de andere twee. Het is niet anders, dat wordt strepen of een vervangend product dat niet in de vriezer hoeft. Zoals elk jaar hebben wij veel herdenkingsdagen rond de kerst. Twee verjaardagen, een trouwdag en natuurlijk de kerstdagen met daarbij de weekenden. En in het vooruit zicht de jaarwisseling. Ga er maar aan staan. Als groot handicap is er dit jaar dan ook nog dat dankzij de corona de regels nog eens heel erg zijn aangescherpt. Het gevolg is, dat nog gauw even iets wat vergeten is op te halen, er niet bij is. We weten dat veel mensen er net zo over denken als wij en dus het liefste maar één keer de gang naar de winkels wil maken. Een feit is dat als je er niet op tijd bij bent je voor lege vakken komt te staan. Ik kijk haar aan en vraag: “Was het zo erg?” Nog kauwend op de ontbijtkoek knikt ze heftig ja. Gauw neemt ze nog een laatste slokje koffie en zegt: “Het was bar druk. Het lijkt wel dat iedereen in de gaten heeft wanneer de vakken in de supermarkt aangevuld worden. Ze rennen er, als mieren op de honing, op af. Maar wij waren super voorbereid. Je weet dat wij net als jullie ook van alles naast de Kerst te vieren hebben. Vorige week zijn we dan ook al begonnen met de voorbereidingen. Weet je. Wij zijn begonnen met eerst maar eens de kinderen te bellen. Ze weten wat de regels voor de corona zijn dus veel uit te leggen hadden we gelukkig niet. Iedereen is voorzichtig. We hebben dan ook met ze afgesproken dat iedereen één keer op visite mag komen. Dan vieren we tegelijk alles wat er te vieren valt. Voor iedere visite apart. Zo zijn we elke keer met vier personen per dag en met de Kerst mogen we met vijf zijn. Wij en drie gasten. Hoe het met ónze kilo’s zal zijn, na al die feestmomenten, willen we maar even niet over nadenken. Want we hebben besloten in plaats van een gewoon stukje gebak er iets extra lekkers van te maken. Ook de andere traktatie ’s zullen niet op tafel gezet worden, zoals ze gewend zijn, maar ook echt getrakteerd. Heel feestelijk is de bedoeling. Omdat nu niet elk feest apart gevierd wordt.”

Ze heeft gelijk om het zo aan te pakken. “Misschien wel een goed idee om ook volgend jaar het weer op die manier te doen maar dan hopelijk met een groter groepje zoals met de kleinkinderen er weer gezellig bij,” raad ik haar. Volgens mij scheelt dat ook in de boodschappen. Zeker als je al die flessen frisdrank, wijn en bier rekent. Maar dat zeg ik niet hardop. Toch kijkt ze bedenkelijk, nee dat is niet zo haar idee van het vieren van. Elk jaar had ze het zo gezellig gevonden dat iedereen heerlijk een paar keer achter elkaar binnen kwam vallen. Niet allemaal maar sommige van de kinderen vinden het ook leuk om elkaar weer eens te zien. Of de kennissen te ontmoeten. Voor haar vind ik het heel erg dat het niet kan gaan zoals ze eigenlijk al geregeld hadden. Dit jaar zouden ze met zijn allen bij elkaar komen in een weekend. Alles is geannuleerd. Maar het is niet anders. Wat ik top van haar vindt is dat ze zegt niet de enigen te zijn die dit jaar de feestdagen zo anders zullen vieren dan ze gepland hadden. Uitbundig want het was voor hen een jubileum jaar. Nee ik moet maar eens kijken naar al die oudere mensen die dit jaar niet uit de verzorgingstehuizen zullen worden gehaald om een kerstdiner bij een van de familieleden te hebben. Het is veiliger om ze te laten waar ze zijn. Gelukkig weten we ze heel goed verzorgd. Nee zij heeft het nog niet zo slecht en volgend jaar beter.

Nee, volgens haar is dit maar eenmalig. Als ik haar even later uitlaat met aan elke arm een zware tas prijs ik me gelukkig dat wij besloten hebben de bezorgdienst in te schakelen. Even goed blijft er nog het één en ander over om zelf op te halen. Ook bij ons zullen de kinderen gespreid komen. Het komt vast goed. Iedereen heel veel succes om met veel fantasie en plezier er toch maar heel fijne dagen van te maken. Laten we hopen volgend jaar beter.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen