Gezondheid voorop in Edese supermarkten

Foto: Ede.nieuws.nl

Supermarkten in de gemeente Ede mogen zondag 29 maart en zondag 5 april langer open, als dat noodzakelijk is voor de spreiding van het bezoek aan de winkel. De winkels moeten uitdrukkelijk om een ontheffing verzoeken, heeft het college van B en W besloten.

Gezondheid

De gezondheid van inwoners staat voorop, ook in Edese supermarkten. Supermarkten moeten dan ook – conform het landelijke beleid over het coronavirus – maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat klanten minstens anderhalve meter afstand van elkaar houden en als dat nodig is de toegang tot de winkel beperken. De naleving van deze regels zal de gemeente ook deze zondagen actief handhaven. Als supermarkten zelf een te grote toeloop op zondag verwachten, kunnen zij bij de gemeente een gemotiveerde aanvraag doen om langer open te gaan. Hiervoor staat een formulier op www.ede.nl/ondernemen.

Openingstijden

Alle winkels, waaronder de supermarkten mogen van maandag tot en met zaterdag tussen 06.00 uur en 22.00 uur open zijn. Op zondag mogen winkels in Ede Stad tussen 12.00 en 17.00 uur open zijn. Op die laatste regel maakt het college in ieder geval de komende twee weken een uitzondering, door supermarkten toe te staan om ook op zondag tussen 06.00 en 22.00 uur open te gaan. Dit alleen wanneer supermarkten zien dat dit in verband met de crisissituatie noodzakelijk is. Deze uitzondering geldt ook voor supermarkten in de buitendorpen.

Balans

Burgemeester René Verhulst: ,,We zitten in een uitzonderlijke crisis, met veel onzekerheden voor iedereen. Hier zijn vooraf geen exacte regels voor bedacht. De gezondheid van de burgers staat voorop. Daarom moeten supermarkten een deurbeleid voeren en ervoor zorgen dat klanten net als overal minstens anderhalve meter houden. Dat  is essentieel bij de aanpak van het coronavirus en kan niet vaak genoeg herhaald worden. Daarom gaan we naleving ook bij supermarkten actief handhaven.’’

Wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,Als het vanwege de spreiding van bezoekersstromen noodzakelijk is om langer open te gaan op zondag, willen we daar als college aan meewerken. Tegelijkertijd bereiken ons ook berichten van ondernemers die de openingstijden op zondag niet willen aanpassen, om het personeel de broodnodige rust te geven. We roepen ondernemers op om ook daar oog voor te hebben. We zoeken naar de juiste balans.’’

Check bij de supermarkt

Een supermarkt bepaalt altijd zelf, binnen de geldende regels, op welke tijden de winkel geopend is. Het blijft daarom raadzaam na te gaan welke openingstijden de supermarkt in jouw buurt hanteert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen