Genomineerden Edese Onderwijsprijs 2020 bekend

Op woensdag 18 maart aanstaande vindt sinds lange tijd weer de Edese Onderwijsdag plaats. Een dag vol inspiratie voor alle medewerkers in de kinderopvang en het onderwijs. Dit jaar staat de dag in het teken van het versterken van gelijke kansen.

Ook wordt er op deze dag  traditiegetrouw een prijs gegeven voor het beste onderwijsidee in Ede. In totaal waren er 7 aanmeldingen, waarvan er nu 3 door de jury zijn genomineerd. De genomineerde voorstellen zijn: “Cultuurlessen” voor de leerlingen van de Internationale Schakelklas van CSG Het Streek, Natuurtalent van Aeres VMBO samen met Identity Craft en “Leren van Vrede” ingediend door  CNS De Triangel Lunteren. Tijdens de Edese Onderwijsdag zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Leon Meijer, wethouder Onderwijs, is voorzitter van de jury. “In mijn werk als wethouder zie ik hoe medewerkers in de kinderopvang en docenten zich iedere dag met heel hun hart inzetten om onze kinderen en jongeren een mooie toekomst te geven, het verschil te maken. Als gemeente ondersteunen we dat graag. Dit doen we door samen met de Edese scholen een inspirerende Edese Onderwijsdag te organiseren. Aan inspiratie is hier in Ede zeker geen gebrek. Als je alle inzendingen ziet voor de Edese onderwijsprijs en met hoeveel enthousiasme er wordt meegedacht met kinderen, dan gun je ze allemaal een prijs. Uiteindelijk sprongen er 3 voorstellen uit. Nu wordt het nog spannend wie de 1e prijs zal ontvangen.”

De eerste prijs is een geldbedrag van € 3.000,– en een permanent aandenken in de vorm van een bronzen sculptuur. De tweede prijs bedraagt € 1.000,– en de derde prijs is € 500,–. De jury bestaat uit de voorzitter Leon Meijer, wethouder Onderwijs, Maartje Kruse, directeur van het Samenwerkingsverband VO Gelderse Vallei en Cees van der Jagt, oud directeur van de voormalige basisschool Prins Constantijn.

De genomineerde projecten zijn:

CNS De Triangel Lunteren: Leren van vrede

De Triangel heeft een lessencyclus ontworpen met als thema: het wapen van vrEDE! Via lessen over het wapen van Ede en andere wapens uit de geschiedenis en in het nu, leert de school hun leerlingen over respect en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan vrede. Deze wordt uitgerold binnen de gemeente Ede in alle groepen 8 van de Triangel.

Internationale schakelklas, CSG Het Streek: Cultuurlessen

In de Internationale Schakelklas leren kinderen die uit het buitenland komen twee jaar lang over de Nederlandse taal en samenleving. Daarna stromen ze door naar het reguliere onderwijs. In dit project geven trainers, die zelf uit Eritrea en Syrië/Irak komen, de kinderen in hun eigen taal les over de Nederlandse samenleving. Ze krijgen les over vrijheid; een relatief begrip –er is geen land waar zoveel regels en boetes zijn als in Nederland! – zelfreflectie en verantwoordelijkheid, liefde/vriendschap, social media en omgaan met geld. Doordat de lessen in de eigen taal plaats vinden, ontstaat er meer begrip voor onze cultuur en samenleving en het leidt tot minder stress bij de leerlingen.

Aeres VMBO en Identity Craft: ‘Natuurtalent’.

‘Natuurtalent’ is er op gericht om groepen leerlingen met aandachtspunten en issues thuis en op school in een kort maar intensief traject te helpen een stevige basis van identiteit te ontdekken voor zichzelf. Dit helpt de jongeren om eigenaarschap te nemen van hun keuzes, enthousiast te worden over hun talenten en mogelijkheden in de toekomst en handelingsbekwaamheid te ontwikkelen voor het dealen met de problemen waar zij zich vaak slachtoffer van voelen. Dit programma vindt grotendeels buiten plaats met praktische werkvormen in de natuur.

Onderwijsdag

De Edese Onderwijsdag is speciaal voor iedereen die zich professioneel inzet voor kinderen in Ede. Een gratis middag vol leerzame inspiratie en leuke ontmoetingen met collega’s uit het onderwijs en de kinderopvang. Het thema van de Onderwijsdag is “Meer kansen voor kinderen”. Keynote speaker tijdens de Onderwijsdag is Dr. Aletta Smits, hogeschoolhoofddocent en onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht en schrijver van het boek ‘Het Puberbrein”. Ze geeft op humoristische wijze antwoord op prangende vragen, zoals: “Waarom maken pubers onnavolgbare keuzes, waarom denken ze nergens aan, waarom zijn ze zo wispelturig, waarom zijn ze aan hun mobiele telefoon vastgekit?” En hoe kunt u daar op aansluiten in het onderwijs?

Hierna vertellen verschillende onderwijsexperts en collega’s uit het hele land over hoe zij kansen voor kinderen hebben gecreëerd in de alledaagse praktijk.

De Edese Onderwijsdag is op woensdag 18 maart van 13:15 – 18:00 uur in het Pallas Athene College. Het is ook mogelijk om een deel van het programma mee te maken. Meldt u aan vóór 10 maart via www.ede.nl/onderwijsdagen laat u inspireren!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen