Verbod op verhuur vakantiewoningen voor permanente bewoning in Ede

Foto: Ede.nieuws.nl

Vakantiewoningen voor permanente bewoning wordt ook in de gemeente Ede verboden. Tijdens de gemeenteraadsvergadering donderdagavond 16 januari was er geen kritiek op dat plan.

Verhuurders van vakantiehuisjes gaan nu nog vrijuit als ze hun woning permanent verhuren, bijvoorbeeld aan gastarbeiders of een gescheiden ouder met kinderen of aan mensen die door een faillissement hun woning moeten verkopen.

Dwangsom

Vanaf maart dit jaar riskeren alle verhuurders die hun vakantiewoning permanent verhuren een dwangsom van 20.000 euro. De gemeente wil op die manier permanente bewoning op vakantieparken een halt toeroepen en ze juist aantrekkelijker maken voor toeristen.

Bedrijfsmatig verhuur vakantiewoning

Parken mogen hun huisjes alleen maar aan toeristen verhuren. De zogenoemde ‘plicht tot bedrijfsmatige verhuur’ gaat in de loop van 2020 op de eerste parken gelden.

Uitzondering

Voor parken waar vakantiehuisjes uitsluitend privé gebruikt worden, komt een uitzondering van de verhuurplicht. En ook als een woning al voor 1995 onafgebroken permanent bewoond is, hoeven de permanente huurders hun huis niet uit.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen