CDA Ede stelt vragen over zonneweide

Foto: Ede.nieuws.nl CDA

Er klonken flinke bedenkingen, in de boerderij aan de Langesteeg in Bennekom. Op 26 juni werden omwonenden ingelicht over de wens om een zonneweide te realiseren in het Binnenveld. Het plan ligt gevoelig en is voor de raadsfractie van het CDA aanleiding om schriftelijk vragen te stellen aan het college.

In het bestuursakkoord voor de komende vier jaar is vastgesteld dat er onder andere 50 hectares zonnevelden moeten komen, conform het raadsbesluit van maart 2018. De komende maanden worden de voorwaarden verduidelijkt waaronder die velden kunnen worden aangelegd, zoals op wat voor soort gronden en hoe de opgewekte energie ten goede komt aan de lokale gemeenschap. Middels raadsvragen hoopt het CDA helder te krijgen hoe dit initiatief van LC Energy (een commerciƫle onderneming in zonnepanelen) zich verhoudt tot wat is vastgelegd is in het bestuursakkoord.

De aan te leggen zonneweide zou moeten komen op een perceel van 10 ha. dat tegenwoordig eigendom is van de Wageningen Universiteit (WUR). De grond is echter Edes grondgebied. Het is dus de vraag in hoeverre de zonneweide bijdraagt aan de Edese doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn. Als de opgewekte stroom naar de WUR gaat, schieten omwonenden en/of andere Edenaren daar immers niets mee op. “Waarom legt de WUR haar daken niet vol met zonnepanelen?” stelde een van de aanwezigen.

Druk

Een ander bezwaar dat tijdens de inloopavond klonk: het gaat om vruchtbare landbouwgrond die met dit plan aan de agrarische sector zal worden onttrokken. Eerder is door het natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden al 300 hectare landbouwgrond omgezet in natuur. De druk op grond in het Binnenveld is groot en de boeren vrezen dat die alleen maar toeneemt met de aanleg van zonneweides.

Naar aanleiding van de inloopbijeenkomst over een mogelijk te realiseren zonnepark op de percelen van de Wageningen UR aan de Langesteeg 21 te Bennekom heeft de CDA-fractie de volgende raadsvragen.

 

  1. Welke kaders en/of uitgangspunten zijn vooraf door de gemeente Ede meegegeven aan de initiatiefnemer, LC Energy?
  2. Tijdens de inloopbijeenkomst is door de gemeente Ede aangegeven dat het hier om een pilot gaat. Welke doelen worden met deze pilot beoogd en onder welke voorwaarden werkt de gemeente Ede hieraan mee, en wat is haar bijdrage?
  3. Een pilot is een project van tijdelijke aard. LC Energy spreekt echter over 20 jaar zonnepanelen op het beoogde perceel. Welk gedeelte van deze 20 jaar beslaat de pilot, wie evalueert en wat gebeurt er met en na de geoogste meetgegevens vanuit de pilot?
  4. De bedoeling is dat de aanleg van het zonnepark (op Edes grondgebied) bijdraagt aan de energieneutraliteit van de bedrijfsvoering van de WUR (op Wagenings grondgebied). Op welke wijze draagt dit initiatief bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Ede en in hoeverre tellen deze ha zonnepark mee in de afgesproken 50 ha zonneweide uit de door de gemeenteraad vastgestelde routekaart Ede energieneutraal 2050?
  5. De ontwikkeling van een zonneweide vraagt om wijziging van het bestemmingsplan. Op welke wijze wordt de raad hierin meegenomen en hoe verhoudt dit zich tot het nog op te stellen afwegingskader?
  6. Het initiatief komt van een marktpartij, LC Energy. Op welke wijze kunnen omwonenden, burgers/energiecollectief uit de gemeente Ede/FoodValley in deze ontwikkeling participeren en op welke wijze wordt er rekening gehouden met de verdeling van de lusten en de lasten?
  7. Tijdens de bijeenkomst van 26 juni bleek er bij de omwonenden sprake van grote onrust en weerstand, mede doordat er opnieuw landbouwgrond aan het gebied onttrokken wordt. In hoeverre is draagvlak onder de omwonenden een factor van belang in het realiseren van dit plan?
  8. Het eigendom van de Wageningen UR beperkt zich niet alleen tot dit stuk grondgebied. Waarom wil Wageningen UR juist op dit stuk grond een zonnepark realiseren en waarom is er niet gekozen voor een groter zoekgebied op de campus? Of voor het aanbrengen van zonnepanelen op de daken van de (jongste) gebouwen van de WUR?
  9. De boerderij met landbouwpercelen is onlangs door de Wageningen UR aangekocht om mogelijk een zonnepark te realiseren. Welke ontwikkelingsruimte en/of functiewisseling biedt de locatie op basis van het huidige bestemmingsplan en hoe is het tijdelijk beheer van deze locatie geregeld?
  10. Zijn er naast het initiatief van zonnepark LC-Energy nog andere initiatieven voor veldopstelling die zich hebben gemeld bij de gemeente Ede? Hoe is er met deze initiatieven omgegaan?

 

Jan Pieter van der Schans, fractievoorzitter CDA Ede

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen