Schriftelijke raadsvragen van Alexander Vos de Wael over ‘Noodkreet van een pluimvee ondernemer’

Foto: Ede.nieuws.nl

Bericht van: Boerderij van Steenbergen aan de Dijkgraaf 1a te Bennekom: Ons geduld wordt flink op de proef gesteld! Vorige week maandag 7 augustus zijn er monsters genomen van ons scharrelkippenbedrijf, wij hebben helaas tot nog toe geen uitslagen ontvangen van deze monsters.

Ons bedrijf met de biologische stal stond vorig week maandag nog leeg. Daar zijn dinsdag jonge kippen gekomen. Vandaag kwam er een medewerker van de NVWA om een monster te nemen van de eerste eitjes van de biologische stal. Het blijkt nu dat wij pas uitslag krijgen van de monsters van de scharrelstallen als de uitslag van de biologische stal ook bekend is. De NVWA heeft waarschijnlijk deze eerste uitslagen wel maar geeft ze niet door. Dit betekent: Dat wij nog langer in onzekerheid moeten afwachten en dus ook geen eieren mogen verkopen.

Dit is nu een probleem waar wij als gemeente Ede op zouden moeten inspelen zegt Alexander Vos de Wael. De gemeente kan iets voor de familie van Steenbergen in deze betekenen. Dat geldt mogelijk ook van andere getroffen pluimveehouders.

De bedrijfsbelangen zijn heel erg groot en een bedrijf stilleggen kosten vele tienduizenden euro’s per week aan gederfde inkomsten en imago schade. De onzekerheid voor deze ondernemers en hun familie is moordend.

Vragen

  • Wil het college zich inzetten dat de NVWA in ieder geval de reeds vastgestelde uitslagen overlegt aan de familie van Steenbergen en mogelijk aan andere getroffen ondernemers?
  • Kan het college bevorderen dat de NVWA de onzekerheid bij de familie van Steenbergen nog deze week wegneemt?
  • Welke andere noodsignalen krijgt het college nog meer van de getroffen Edese bedrijven?

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden