Activiteitenagenda van Het Toon Hermans Huis Ede september 2019

Toon Hermans huis
Foto: Ede.nieuws.nl

Bakkie Troost op zondag

De eerste dag van deze nieuwe maand, zondag 1 september, zijn wij tussen 14.00 uur en 16.00 uur geopend voor een Bakkie Troost. Kunt u wel een beetje afleiding gebruiken of vindt u het gewoon gezellig om deze middag door te brengen met onze gastvrouwen en –heren en onze andere gasten? Welkom!

Creatieve workshop speksteen bewerken

“Een workshop speksteen bewerken?”, horen wij u denken “is die niet al eerder geweest?” Ja dat klopt, en deze workshop was zo’n succes dat we besloten hebben om Leny Rap nogmaals uit te nodigen en samen met ons met deze zachte steensoort aan de slag te gaan.

De workshop wordt gegeven op maandag 16 september en begint om 13.30 uur. Voor u als gast van ons Toon Hermans Huis is de workshop gratis. Het is fijn als u zich aanmeldt, dan weten wij hoeveel materialen wij moeten inkopen.

Kleuren voor volwassenen

Vrijdag 20 september, de derde vrijdag van de maand, wordt er weer gekleurd in ons Toon Hermans Huis. Vanaf 10.00 uur heeft Ageeth de kleurpotloden en de kleurplaten voor u klaar liggen. Meedoen kost niets. Doet u gezellig mee?

Klimopgroep: Spel Stap voor Stap

Dinsdag 24 september is de eerste bijeenkomst van de Klimopgroep na de zomer. Dit keer spelen we samen het spel Stap voor Stap, ontworpen en ontwikkeld door Liesbeth van den Brink. Het bordspel bevat een slingerpad. Dit staat symbool voor de levensweg die iemand gaat en voor datgene wat iemand onderweg tegen kan komen. Deze gebeurtenissen op het levenspad zijn vormgegeven door de vraagkaartjes.

Met behulp van metaforen worden er vragen gesteld over de gebeurtenissen. De vragen kunnen helpen om evenwicht te leren vinden, waardoor iemand beter met veerkracht kan balanceren tussen verlies en herstel. Doet u mee? We beginnen om 10.00 uur en stoppen om 12.00 uur. Meldt u zich wel even aan?

 

Thema-avond Kanker in het gezin

Kanker heb je niet alleen, kanker heb je met elkaar. Het nestelt zich diep in alle haarvaten van het systeem. Eerst overleven met elkaar en dan komt het besef. Maar wat is er dan gebeurd? Alles voelt anders. Durf je dat te delen met elkaar? Hoe geef je als gezin betekenis aan deze nieuwe situatie?

 

Arrien van Prooijen-de Jong geeft woensdag 4 september een lezing in ons Toon Hermans Huis. “In deze lezing kijk ik samen met de gasten naar de gevolgen wanneer kanker je gezin en je kinderen treft. Dit doen we vanuit een perspectief van hoop, zingeving en verrijking. Arrien vertelt haar verhaal aan de hand van de volgende punten:

  1. Kanker en de kinderen in het gezin; vanuit een wetenschappelijke beschouwing naar de praktijk van alledag.
  2. Kinderrouw; de gevolgen voor de kinderen: ‘wie zorgt er nu voor mij’?
  3. Kinderzorgen; de effecten van loyaliteiten: ‘het zorgende kind’, onzichtbaar zorgdragen?
  4. Kindergeheimen; heimelijkheid of openheid?
  5. Een streep eronder en weer verder met elkaar; #hoedan?

 

Als kanker je gezin treft, heeft elk gezinslid zijn eigen verhaal en elk kind heeft zijn eigen verdriet. Het grootste cadeau wat je (later) als ouders, je kind, kunt geven is de erkenning van de geleden pijn.

Deze lezing is gebaseerd op de resultaten van het onderzoek ‘Kanker in het gezin en de meerwaarde van de contextuele benadering’. Een samenvatting van het onderzoek leest u op onze website.

De thema-avond kanker in het gezin begint woensdag 4 september aanstaande om 19.30 uur. Het is fijn als u zich aanmeldt via [email protected]

 

Wie is Arrien van Prooijen-de Jong?

Sinds 1988 ben ik werkzaam in de gezondheidszorg als specialistisch verpleegkundige en docent verpleegkunde in diverse vakgebieden, waaronder de oncologische en palliatieve verpleegkunde. Naast medische kennis in deze vakgebieden, verkregen door de specialistische opleidingen in Academische Centra, heb ik zicht op processen die zich afspelen binnen de verpleegkunde en de verschillende zorggebieden.

Ik ben auteur van twee studieboeken die sinds 1999 gebruikt worden in vakopleidingen tot verpleegkundige en/of verzorgende. Na mijn lerarenopleiding heb ik veel onderwijskundige activiteiten ontwikkeld. 

Ik heb 30 jaar gewerkt in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Sinds 2009 ben ik werkzaam voor de stichting Care for cancer en begeleid ik mensen met kanker. Om meer kennis te verkrijgen over de processen die zich voltrekken als kanker je leven treft heb ik een Master gedaan in de Contextuele benadering en aansluitend de specialisatie tot Contextueel therapeut. Ik heb onderzoek gedaan naar de gevolgen van kanker in het gezin en de rol van de Contextuele benadering.

Recent heb ik aan de Universiteit van Leuven de opleiding tot Rouw en Verlieskundige afgerond.

Naast de begeleiding van mensen met kanker voor de stichting Care for cancer, werk ik als docent aan de Hogeschool in Ede, ik ben examinator van de Post HBO palliatieve zorg waar de Contextuele benadering en Rouw en Verlieskunde een belangrijk onderdeel in zijn.

Voor meer informatie: www.arrienvanprooijen.nl onderzoek kanker in het gezin.

 

Aan het werk in onze moestuin

Ook in de zomer wordt er gewoon in onze Toon Tuin gewerkt. Normaalgesproken beginnen we om 13.30 uur. Worden er nou zulke hoge temperaturen verwacht dat het eigenlijk te warm is om ‘s middags in de moestuin actief te zijn, dan gaan we in de ochtend aan de slag. Dat is dan van 9.30 uur tot 12.00 uur. Wilt u zeker weten hoe laat onze gasten en vrijwilligers aanwezig zijn? Belt u dan van tevoren even met 06 – 22 161 969.

Tuinenpark De Koekelt bevindt zich aan de Inschoterweg 1  in Ede.

 

Creatieve middagen bij Toon Tovenaars Kinderinloop

Waarschijnlijk geniet je nu nog volop van de zomervakantie! Wij ook, maar we maken ook al plannen voor een nieuw seizoen bij Toon Tovenaars Kinderinloop.

 

Woensdag 4 september beginnen we weer met een lesje techniek van Bram. Een week later, dat is op woensdag 11 september, geeft Lydia een workshop tekenen en schilderen en op 18 september gaat Lia met jullie een mozaïek maken met kurken onderzetters, spijkertjes en wol.

 

Op woensdag 25 september leert Anja jullie hoe je met klei en wc-rolletjes huisdiertjes kan maken. We beginnen zoals altijd om 14.00 uur. Is dat lastig met school, bel ons dan, we vinden vast een oplossing.

 

Tekenen en schilderen bij Lijn en Kleur

Elke dinsdag– en donderdagmiddag wordt er getekend en geschilderd in ons Toon Hermans Huis. We beginnen altijd om 13.30 uur. Op dit moment zijn alle plekjes bezet, maar als u in de toekomst graag mee wilt doen, plaatsen we u op de wachtlijst. Ook in de zomer gaan de schildermiddagen in ons inloophuis gewoon door!

 

Koor Zingen voor je Leven

Ons koor Zingen voor je Leven repeteert op dinsdagmorgen in de even weken. De eerste repetitie na de zomer is op dinsdag 3 september van 10.00 uur tot 12.00 uur. Op dinsdag 17 september viert ons koor het 10-jarig jubileum en daarom is er voor alle leden een speciale repetitie in de kinderboerderij. Lijkt het u leuk om mee te zingen? Gewoon een keer meedoen! Zien we u op 3 september in De Open Hof?

Aanmelden?

Aanmelden voor één of meerdere activiteiten kan door te mailen naar [email protected] of te bellen met telefoonnummer: 06 – 22 161 969. U bent van harte welkom!

 

Activiteitenagenda september 2019

 

1 september 2019 Bakkie Troost

3 september 2019 Koor Zingen voor je Leven

3 september 2019 Lijn en Kleur

4 september 2019 Toon Tuin bij Tuinenpark De Koekelt

4 september 2019 Creatieve workshop Toon Tovenaars Kinderinloop

Techniek

4 september 2019 Thema-avond Kanker in het gezin

5 september 2019 Lijn en Kleur

10 september 2019 Lijn en Kleur

11 september 2019 Toon Tuin bij Tuinenpark De Koekelt

11 september 2019 Creatieve workshop Toon Tovenaars Kinderinloop

Tekenen en schilderen

12 september 2019 Lijn en Kleur

16 september 2019 Creatieve workshop speksteen bewerken

17 september 2019 Koor Zingen voor je Leven

(speciaal voor leden bij de kinderboerderij)

17 september 2019 Lijn en Kleur

18 september 2019 Toon Tuin bij Tuinenpark De Koekelt

18 september 2019 Creatieve workshop Toon Tovenaars Kinderinloop

Mozaïek maken

19 september 2019 Lijn en Kleur

20 september 2019 Kleuren voor volwassenen

24 september 2019 Klimopgroep: Spel Stap voor Stap

24 september 2019 Lijn en Kleur

25 september 2019 Toon Tuin bij Tuinenpark De Koekelt

25 september 2019 Creatieve workshop Toon Tovenaars Kinderinloop

Huisdiertjes maken
26 september 2019 Lijn en Kleur

 

In oktober starten we weer met een mindfulness training voor kankerpatiënten, verwanten en nabestaanden. De trainingsdata zijn 5, 12 en 19 oktober, 2, 9, 16 en 30 november, 14 en 21 december. 30 november is de stiltedag. Meer informatie vindt u in de activiteitenagenda van oktober en op onze website.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden