Herfst, herfst, wat heb je te koop?

Foto: Ede.nieuws.nl

Beste maatjes, na een paar laatste zonnige dagen, is de herfst nu echt begonnen.

De bladeren vallen van de bomen en de paddenstoelen schieten de grond uit. Regelmatig pakken grijze wolken zich samen en fietsen we in een miezer regentje door Ede. De één geniet ervan om in weer en wind een herfstwandeling te maken of met de kinderen eikels te zoeken. De ander maakt het in huis gezellig met kaarsjes, warme chocolademelk en een mooi boek. Maar soms kan het grijze en grauwe van buiten, zomaar naar binnen slaan. Je hebt weinig energie, je voelt je somber… zeker bij statushouders die nog zoeken naar een toekomstperspectief, is het goed om daar alert op te zijn. Maak jij je zorgen om degene voor wie je maatje bent? Blijf er dan niet mee rondlopen, maar neem contact met ons op. Dat kijken we samen wat je kunt doen.

Meedenken

Wil je met ons meedenken? We zijn hard op zoek naar mannelijke maatjes van diverse leeftijden en voor jongens van een jaar of 18. Ken je iemand in je omgeving die geschikt zou kunnen zijn als maatje? Geef hem dan dat laatste zetje en moedig hem aan contact met ons op te nemen, ook voor meer informatie.

Bijeenkomsten voor maatjes

In november organiseert CVVE twee bijeenkomsten voor maatjes.
– Op dinsdag 20 november om 20:00 uur is er een informatieavond voor nieuwe maatjes. Dus voor maatjes die net gestart zijn en voor mensen die nog niet weten of ze maatje willen worden, maar wel geïnteresseerd zijn. Op deze avond zullen we uitleg geven over het maatjesproject van CVVE en zal een medewerker van Vluchtelingenwerk vertellen over het proces dat een nieuwkomer doorloopt als hij in Ede komt wonen. De avond wordt gehouden op het kantoor van CVVE. We willen graag weten hoeveel mensen we kunnen verwachten, daarom het verzoek om je op te geven via deze link.
– Op vrijdag 30 november van 16:00 tot 17:00 uur organiseren we een vrijdagmiddagborrel voor maatjes, ook op het kantoor van CVVE. Het uitwisselen van ervaringen met andere maatjes staat hierbij centraal. Onder het genot van een hapje en een drankje kun je delen wat goed gaat en herkenning vinden bij elkaar voor de dingen waar je tegenaan loopt. Hoe gaan andere maatjes om met niet nagekomen afspraken? Op welke dagen vasten Eritreeërs nou eigenlijk? Wat doe je als je elkaar ongemakkelijk zit aan te kijken bij je kopje thee, omdat je door de taalbarrière geen gespreksonderwerp meer kan bedenken? En als de kinderen op voetbal of pianoles willen, is daar dan een potje voor? Uiteraard is er ook een medewerker van CVVE aanwezig om mee te denken. Het maakt niet uit of je net een week of al twee jaar maatje bent… iedereen is welkom, dat maakt het juist interessant. Opgeven is niet nodig, dus kom gewoon als je tijd en zin hebt. En kun je niet? Geen nood, we gaan elke laatste vrijdag van de maand zo’n vrijdagmiddagborrel organiseren.

Vooraankondiging

Samen met andere maatschappelijke initiatieven in Ede (zoals mentorproject Laten We Welzijn en netwerk Dien Je Stad), organiseren we op maandag 10 december een ontmoetingsfeest. Mensen uit alle lagen van de Edese samenleving ontmoeten elkaar rondom een diner en een avondvullend programma. Schrijf het vast in je agenda, een officiële uitnodiging volgt binnenkort.

Leesplezierclub


Taalhuis Ede heeft gevraagd of we de ‘leesplezierclub’ onder de aandacht willen brengen. Mensen die (Nederlands) lezen moeilijk vinden, zullen niet zo snel in een boek zullen duiken om eens lekker te ontspannen. Maar juist voor hen is het belangrijk om regelmatig te lezen en te blijven lezen. Op de leesplezierclub ga je één keer per week samen lezen en ontdekken wat je leuk vindt: een gedicht, een stripboek of een dikke pil? Vrijwilligers helpen de deelnemers. Zowel mensen die Nederlands als moedertaal spreken, als mensen die Nederlands als tweede taal leren of hebben geleerd, kunnen aan de club meedoen.  Meer informatie is op te vragen bij Het Taalhuis: [email protected]

Activiteitentips

  • Op zaterdag 3 november, geeft De Harmonie een kinderconcert met als thema ‘het muziekcircus’. Het concert start om 15:30 in De Kei (Peppelensteeg 12a) en de toegang is gratis. Na het concert mogen de kinderen instrumenten uitproberen. Meer informatie vindt je in de Ede Stad.
  • Maak een herfstwandeling in het bos en ga op zoek naar paddenstoelen.
  • Op 17 november is de intocht van sinterklaas in Ede. Van 12:00 tot 17:00 uur zijn er activiteiten voor kinderen op het Museumplein. Iets over 13:00 wordt de sint verwacht.
  • Liever thuis iets leuks doen? Ga samen pepernoten bakken!
  • In Ede-Zuid worden diverse activiteiten georganiseerd door de wijkclub. Neem eens een kijkje op hun website.
  • Kijk samen een goede film en praat erover door. Er zijn films die Arabisch gesproken en Engels ondertiteld zijn of andersom.
  • De Intratuin in Duiven schijnt ook een hele belevenis te zijn, vooral rond kersttijd. Dus stap samen in de auto en doe wat veel Hollanders doen: kijken, kijken, niet kopen.
  • Ontbijt eens samen in het weekend: eitje erbij, een lekker croissantje, de tafel leuk gedekt… gezellig!

Heb je andere leuke ideeën? Of heb je activiteitentips voor december? Laat het ons weten!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen