Wekelijkse wandelclub brengt mensen uit Harskamp samen

Foto: Niek Stam

Als voormalig profvoetballer en zelfstandig ondernemer had John Jacobs (66) nooit gedacht dat hij zoveel plezier zou beleven aan het contact met zijn oudere buren.

Voor bewoners van verpleeghuis Metje in Harskamp is hij letterlijk de goede buur die je beter kunt hebben dan een verre vriend. De wekelijkse wandelclub die hij heeft opgezet, is inmiddels een fenomeen in het Veluwse dorp.

“Het begon anderhalf jaar geleden met een wekelijkse wandeling met een meneer in een rolstoel”, blikt Jacobs terug. “Al wandelend en pratend kwam ik erachter dat deze man vogelspotter was geweest. Spontaan belde ik aan bij een Harskamper met volière met de vraag of wij de vogels mochten komen bekijken. Een mooi contact als dorpsbewoners onder elkaar. Inmiddels is deze wandeling uitgegroeid tot een wandelclub, waar elke week zo’n tien mensen aan meedoen.

En we zouden nog veel meer kunnen doen als meer Harskampers  zich als vrijwilliger aansluiten. Er moeten toch mensen zijn die best een uurtje tijd over hebben.” Bewoners die enthousiast zijn, kunnen meedoen aan de wandelingen. Jans van Dam (85) is een trouwe deelnemer aan de groep met een ‘laag tempo’. “Heerlijk om even een frisse neus te halen. Ik ben slecht ter been en mag van de arts niet meer alleen op pad. Ik geniet van het wandelen.” Veel bewoners van het verpleeghuis hebben ook familie of bekenden die hen bezoeken of dingen met hen ondernemen.

Toch is goed contact met de buren en andere inwoners van Harskamp ook heel belangrijk. “Je hebt als medemens  elkaar nodig”, vindt John Jacobs. “Zo’n praatje pot – een gesprekje van mens tot mens –  doet iedereen goed. Zeker in combinatie met frisse lucht.” Jacobs heeft grote plannen om meer te kunnen betekenen voor zijn buren van Metje of andere inwoners van de gemeente Ede, samen met anderen.

Voor wie twijfelt of het wel iets voor hem of haar is, heeft hij één advies: “Kom gewoon eens meelopen. Zo ben ik zelf ook ooit begonnen. Ervaar hoe leuk het is om met mensen uit je dorp iets te ondernemen. Je krijgt er veel betrokkenheid voor terug.” Ook betrokken raken bij uw dorpsgenoten? Kijk op www.opella.nl/vrijwilligers of bel de vrijwilligersadviseur, telefoon 06 45042309

Opella

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen