Snel de juiste hulp voor borstkankerpatiënt

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Met behulp van de Lastmeter kunnen patiënten aangeven hoeveel last zij hebben van psychische, praktische en sociale problemen door hun ziekte. Vanaf vandaag komen de gegevens die (ex)borstkankerpatiënten van Ziekenhuis Gelderse Vallei in de digitale Lastmeter invullen, rechtstreeks in hun patiëntendossier. Hierdoor krijgt de patiënt sneller de juiste hulp. Het ziekenhuis is hiermee uniek in Nederland.

Patiënten die kanker hebben (gehad), kunnen te maken krijgen met situaties waarmee zij zich geen raad weten, ook wanneer de behandeling al langer geleden is. Zij kunnen problemen ervaren op lichamelijk, emotioneel of sociaal gebied. Het is belangrijk dat zij hiermee bij iemand terecht kunnen. De Lastmeter kan daarbij helpen. Via de Lastmeter geven patiënten aan hoeveel last zij ondervinden van klachten, beperkingen of zorgen die met hun ziekte te maken hebben. Het oncologisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei gebruikt de Lastmeter al enkele jaren bij de behandeling van patiënten met kanker.

 

Rechtstreeks in het dossier
Patiënten kunnen de Lastmeter op papier of online invullen in hun persoonlijke beveiligde omgeving: eZorg. Deze online omgeving is bereikbaar via de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Sinds deze week worden de gegevens die patiënten in hun eZorg online invullen, ook rechtstreeks opgenomen in hun elektronisch patiëntendossier.

 

Sneller op de hoogte
Voordelen hiervan zijn dat de betrokken zorgverleners deze gegevens direct kunnen inzien en eventueel snel ondersteuning kunnen bieden. ‘Het scheelt veel tijd, we hoeven de gegevens niet meer handmatig in te voeren waardoor er geen kans is op fouten. Andere zorgverleners die bij de patiënt zijn betrokken, zijn nu ook heel snel op de hoogte van hoe de patiënt zich voelt. Zoals de fysiotherapeut, de diëtist, de medisch psycholoog, de medisch maatschappelijk werker, de arts, de verpleegkundig consulent en de verpleegkundig specialist. Zij kunnen in het elektronisch patiëntendossier de Lastmeter bekijken. Voorheen kregen zij een uitdraai’ vertelt Wilma Kok, verpleegkundig consulent bij het oncologisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei, ‘de patiënt krijgt zo sneller de juiste hulp.’

Foto: Wilma Kok, verpleegkundig consulent bij het oncologisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei, legt uit hoe de Lastmeter werkt Foto: Ernst-Jan Brouwer.

 

Borstkankermaand
‘Het was technisch een uitdaging om de digitale Lastmeter te koppelen aan ons ziekenhuissysteem, maar het is gelukt’, vertelt Wilma Kok trots. ‘We zijn hiermee uniek in Nederland! En erg blij dat het precies in oktober, borstkankermaand, is gelukt.’

 

Ook andere ziektebeelden
De Lastmeter wordt ook gebruikt bij andere vormen van kanker zoals long-, darm- en bloedkanker. Het is de bedoeling dat ook bij deze ziekten de Lastmeter in de toekomst digitaal is in te vullen en rechtstreeks wordt gekoppeld aan het medisch dossier van de patiënten van het Edese ziekenhuis.

 

Oncologische zorg A.R.T.Z.

Ziekenhuis Gelderse Vallei maakt deel uit van de Alliantie Regionale Top Zorg (A.R.T.Z). In het A.R.T.Z. Oncologisch centrum wordt de oncologische zorg van Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei bij elkaar gebracht. In de samenwerking delen gespecialiseerde teams per kankersoort hun kennis en ervaring met elkaar, met als doel de oncologische zorg in Gelderland verder te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen