Oranje Fonds steunt Maatjesproject CVVE

Foto: Ede.nieuws.nl

Jonatan is 28 en verhuisde een jaar geleden vanuit Arnhem naar Ede. Hij houdt van voetbal kijken, (praten over) lekker eten en leuke steden bezoeken. Vaak doet hij dat met Nederlandse vrienden, soms met Ali. Ali is net zo oud, woont even lang in Ede en heeft ongeveer dezelfde opleiding gedaan. Het enige verschil is: Ali komt niet uit Arnhem, maar uit Syrië.

Jonatan: ‘In de straat waar Ali woonde, is de oorlog overal zichtbaar. Daarom woont hij nu ook hier. We praten er zelden over. Wel discussiëren we over wie de beste voetballer ter wereld is. Hij zegt Messi, ik Ronaldo. Hij studeert ontzettend hard op z’n Nederlands. Schrijfblokken vol. Soms is het hilarisch. Hij spreekt soms de “uu” uit als “oe”, dat levert regelmatig bijzondere woorden op.’

Het maatjesproject van CVVE verbindt mensen uit een vluchtsituatie en Edenaren aan elkaar. Mensen verbinden zich hierbij voor minimaal een jaar aan elkaar om zo elkaar en Ede te leren kennen. Het contact tussen Ali en Jonatan is hier een voorbeeld van. Jonatan: ‘CVVE heeft ons in contact gebracht. Anders waren we elkaar waarschijnlijk niet tegengekomen, terwijl hij twee straten verderop woont. Het is moeilijk voor Ali om Nederlanders te leren kennen. Hij zit op Nederlandse les met andere vluchtelingen. Werken kan hij nog niet, hij moet eerst Nederlands leren. Hij doet wel vrijwilligerswerk. Voor hem is het cruciaal om meer met Nederlanders Nederlands te praten.’

Het Oranjefonds steunt het maatjesproject van CVVE in 2017 met € 10.000 en heeft de intentie die steun ook in 2018 en 2019 voort te zetten. Door deze financiële ondersteuning heeft CVVE de ruimte om nog meer vrijwilligers te werven, samenwerkingen aan te gaan en maatjes aan elkaar te verbinden. Daarnaast ontstaat ook de mogelijkheid tot het opzetten van nieuwe projecten waarbij mensen uit een vluchtsituatie en Edenaren met elkaar in contact komen. Een voorbeeld hiervan is ‘Gastvrij studentenhuis’, waarbij Edese Studentenhuizen hun deuren openzetten voor een jonge nieuwkomer.

Elke Edenaar kan zich opgeven voor het maatjesproject om zoiets te betekenen voor een nieuwe Edenaar. Jonatan zegt hierover: ‘Ik doe niets groots, ik doe wat ik met andere vrienden ook doe. Het betekent alleen meer.’ En dat kan iedereen.

Zie voor meer informatie over CVVE en het maatjesproject: www.cvvede.nl

Schrijf je mee?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen