Warmtenet Ede wint brancheprijs duurzaamste warmtenet

Foto: Euroform

Valentijn Kleijnen, directeur van het winnende warmtenet in Ede met de overige genomineerden

Op het Warmtecongres in Nijmegen is ook dit jaar weer de brancheprijs voor het duurzaamste warmtenet uitgereikt.

Anders dan andere jaren zijn er nu 2 categorieën; de award ’s werden uitgereikt aan het beste niet-gecertificeerde (kleine) warmtenet, en het beste gecertificeerde (grote) warmtenet.

Hierbij ging het Edese warmtenet van Warmtebedrijf Ede er in de laatste categorie met de winst vandoor!

Genomineerd

Het groene warmtenet in Ede heeft al enige jaren het hoogste opwekkingsrendement (zgn. EMG-verklaring) van gecertificeerde warmtenetten in Nederland; in de ranking staat Warmtebedrijf Ede dan ook op de eerste plaats. (Meer informatie). Vanuit deze positie is Warmtebedrijf Ede op het Warmtecongres voorgedragen voor de brancheprijs.

Ede is uniek

In Ede realiseert Warmtebedrijf Ede de gehele keten: Warmtebedrijf Ede is een private onderneming, waarin privaat-publiek wordt samengewerkt. Warmtebedrijf Ede verzorgt de biomassa-sourcing, de engineering en aanleg van het warmtenet (nu ca. 30 km). Ook verzorgt het bedrijf de realisatie en het beheer van drie bio-energie installaties en het omvormen van het warmtenet tot een smart grid waarop allerlei andere duurzame bronnen zijn aan te koppelen, denk o.a. aan geothermie, restwarmte en zonnewarmte. Warmtebedrijf Ede werft vrijwillige aansluitingen tot op dit punt waarop er 18.500 woningequivalenten zijn aangesloten. In 2019 zal de teller op 20.000 staan, en besparen we met groene warmte in Ede ca. 50.000 ton CO2 per jaar!

Prachtige score

De officiële certificering op opwekkingsrendement, houdt in dat het warmtenet in Ede bemeten en gecertificeerd de hoogte CO2-besparing per aansluiting realiseert, namelijk wel 85% minder CO2 uitstoot per aangesloten woning. Met daarbij enkele m2 zonnepanelen op het dak, zijn woningen in Ede al gauw klimaatneutraal. Een prachtige score, die nog eens bekroond wordt door deze award vanuit de warmtebranche, die door middel van een live publieksstemming werd toegekend.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen