Wasbarel luierconsulent gestart in Ede

Foto: Simone de Jager

Als ouders van een jong kind kan je niet om de aanschaf van luiers heen. Wegwerpluiers zijn een grote kostenpost en zorgen voor veel afval.

Mieke Bovenschen is in mei gestart als luierconsulent in de regio Ede-Wageningen om informatie te delen over het alternatief voor wegwerpluiers. Dit betekent al lang niet meer: ”boenen, spoelen, soppen, vouwen en spelden.”

Milieu Centraal rekende uit wat wegwerpluiers van geboorte tot zindelijkheid kosten en kwam uit op een gemiddeld bedrag van 1270 euro per kind. “Door te kiezen voor wasbare luiers kan zo’n 50 procent van dit bedrag worden bespaard,” weet ook Mieke uit ervaring. “Daar zijn de kosten van het wassen in meegenomen.”

Een ander voordeel is dat je als gezin kosten kan besparen in je restafval. Sinds januari van dit jaar wordt er in de gemeente Ede per lediging van de grijze container betaald. “Mijn eigen container heeft dit jaar nog maar twee keer aan de weg gestaan”, aldus Mieke.  Vierentwintig wasbare luiers zijn genoeg voor de luierperiode tegenover gemiddeld 5.300 wegwerpluiers.

Moderne wasbare luiers zijn voorgevormd, net als wegwerpluiers, en sluiten met klittenband of drukknoopjes. Ze zijn verkrijgbaar in mooie kleuren en met hippe prints gemaakt van zachte bamboe of eco-katoen. Er hoeft niet voorgespoeld, geweekt, gespeld en te worden. In de luier gaat een papieren inlegvel, welke met ontlasting door het toilet gespoeld kan worden. “Veel mensen denken dat je wasmachine met c luiers vol met poep zit, dat is dus echt niet zo. ” wil Mieke nog kwijt.

Nieuwsgierige ouders kunnen voor gratis informatie en advies contact opnemen. Mieke is als consulent verbonden aan het netwerk van Kaatje Katoen gevestigd te Wageningen. Mieke: “Als consulent kan ik verschillende luiers laten zien, zodat ouders een keuze kunnen maken die past bij hun levensstijl en budget. ”

Mieke Bovenschen is bereikbaar per e-mail  [email protected] . En te vinden op Facebook www.facebook.com/wasbaarluieren of Instagram @wasbaarluieren

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen