DTS dames 1 verslaat ook SSS

Daphne van Kruistum zorgde met een schitterend schot in de kruising voor het hoogtepunt van de wedstrijd.

Na een geweldige teamprestatie van DTS dames 1 afgelopen dinsdag waarbij VV Alkmaar met 1-0 werd verslagen in de achtste finales van de KNVB beker, moest het vizier vandaag weer gericht worden op de competitie. Om het goede gevoel van dinsdag vast te houden, zou er vandaag gewonnen moeten worden van SSS. Puntverlies in strijd om het kampioenschap zou de blijdschap van dinsdag namelijk teniet doen en zorgen dat er, ondanks de knappe prestatie van afgelopen dinsdag, een nare smaak overgehouden wordt aan deze week.

De energie en motivatie die DTS dinsdag in het spel kon leggen, waren vandaag echter ver te zoeken. DTS speelt plichtmatig en de wedstrijd van dinsdag lijkt duidelijk nog in de benen te zitten. SSS is niet van plan om het spel te maken, laat het voetballen aan DTS over en wacht haar kansen af. Het baltempo ligt bij de thuisploeg echter veel te laag om SSS de wil op te leggen en het hen echt lastig te maken. De afstanden tussen de linies zijn te groot, tweede ballen zijn voor de tegenstander en DTS is erg slordig in de passing. In de eerste helft is er aan de kant van DTS nog wel een grote kopkans voor Gera op den Kelder uit een goede corner van Daphne van Kruistum, een inzet van Willeke Pater die door de keepster van SSS wordt gestopt en een schot van Van Kruistum dat net over gaat, maar de grootste kansen zijn voor SSS. In de 34ste minuut geeft Op den Kelder met een slechte pass een van de spitsen van SSS een uitgelezen mogelijkheid om de uitploeg op voorsprong te zetten, maar gelukkig is keepster Renate Verhoeven wel alert en weet een tegentreffer te voorkomen.

In de rust wordt duidelijk gemaakt dat juist dit het moment is om karakter te tonen en als team voor elkaar te werken en te laten zien: samen sterk. ‘Goed voetballen mag, werken moet’, zoals coach Linda Helbling altijd aanhaalt en het is aan DTS om in de tweede helft toch in ieder geval dat laatste te laten zien.

Zo geschiedde en DTS komt na rust veel beter uit de startblokken. In de 48ste minuut gaat het schot van Kirsten Koopmans na een goede actie van Ilse van der Zanden nog over het doel, maar twee minuten later is het wel raak. Een vrije trap van DTS wordt vanaf de tweede paal terug gekopt voor het doel en waar Joëlle de Bondt in eerste instantie nog stuit op de keepster, schiet zij in de rebound wel raak en scoort de bevrijdende 1-0. Drie minuten later is het wederom raak voor DTS als Van Kruistum voor het hoogtepunt van de wedstrijd zorgt: ze jaagt de bal van een meter of 25 in de kruising en laat de keepster van SSS volstrekt kansloos. Weer enkele minuten later is het Carolien Filippo die een vrije trap op de lat schiet om vervolgens nogmaals de lat te raken; haar schot stuitert via de onderkant van de lat in het doel, maar waar iedereen de goal al telt, wordt het anders waargenomen door de arbitrage en blijft het bij 2-0. Daarna bedient Van Kruistum met een mooie pass de diepgaande De Bondt maar haar schot gaat voorlangs. In het slot van de wedstrijd loopt DTS uiteindelijk nog uit naar 4-0 door twee doelpunten van Pater. In de 83ste minuut geeft de ingevallen Sanne van Dijk een voorzet op de eveneens ingevallen Anoek Blankespoor. De inzet van laatstgenoemde wordt knap gered door de keepster van SSS, maar Pater is er als de kippen bij om de afvallende bal in het lege doel te schuiven. In de blessuretijd maakt Pater haar tweede goal van de middag door koelbloedig af te ronden op aangeven van Van Dijk.

Het was geen goede wedstrijd van DTS vandaag, maar de belangrijke drie punten blijven in eigen huis. Zo wordt een hectische periode die fysiek, maar vooral emotioneel erg zwaar was, afgesloten met drie keer winst in acht dagen. De komende twee weken heeft DTS de tijd om zich weer op te laden en voor te bereiden op de wedstrijden die daarna komen gaan, te beginnen met de kwartfinale in de beker bij ADO Den Haag op 9 maart.