NVWA onderzoekt gebruik Fipronil in pluimveesector

Foto: Ede.nieuws.nl

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet onderzoek naar het gebruik van Fipronil bij 11 bedrijven in de pluimveesector.

Het gebruik van dit middel is niet toegestaan in de pluimveesector. In het kader van het onderzoek zijn bij een aantal bedrijven maatregelen genomen.

De NVWA heeft 7 pluimveebedrijven geblokkeerd. Bij 4 bedrijven is tevens een recall ingezet van hele eieren in het handelskanaal. In deze eieren is Fipronil aangetroffen.

Volgens de heer Lex Bender van de NVWA loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar de herkomst van de stof en hoe de stof in de eieren is terecht gekomen.  Of er in omgeving van Barneveld en Ede bedrijven zijn die besmet zijn met de stof Fipronil wil de woordvoerder Lex Bender van de NVWA niets kwijt, dit in verband het strafrechtelijk onderzoek.

Maar het is ook van belang om te zorgen dat bedrijven onnodig geschaad worden, en om zo snel mogelijk de leverancier van de stof te achterhalen. Soms wordt deze stof in een schoonmaak product verwerkt.

Er is echter geen direct gevaar voor de volksgezondheid bij het consumeren van de besmette eieren.

Bron:NVWA.

Bij de navraag over de stof Fipronil concludeert Wikipedia als volgt: Fipronil is een bestrijdingsmiddel tegen insecten In Frankrijk werden in 2004 producten op basis van Fipronil van de markt genomen, omdat de stof ervan verdacht werd de oorzaak te zijn van een verhoogde sterfte onder bijen.

Voor de mens is Fipronil ingedeeld als matig toxisch door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het is een licht irriterende stof: blootstelling kan leiden tot schade aan nier, lever of schildklier.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden