Grootschalige werkzaamheden elektriciteitsnet Ede van start

Ede Noord aan de Knuttelweg.
Ede Noord aan de Knuttelweg.
Foto: Liander

EDE – Liander start begin juli met de werkzaamheden aan het elektriciteitsstation in Ede Noord aan de Knuttelweg.

Het station wordt uitgebreid en vernieuwd om extra capaciteit te realiseren. De werkzaamheden op onderstation (OS) Ede zijn de start van een reeks in Ede en omgeving. De uitbreiding van het stroomnet is hard nodig om ervoor te zorgen dat klanten ook in de toekomst kunnen rekenen op een betrouwbaar stroomnet. De werkzaamheden zijn naar verwachting gereed in 2028.

De vraag naar en het aanbod van elektriciteit is sterk toegenomen in Ede. Het huidige stroomnet is hier niet op berekend en daarom is het noodzakelijk het net uit te breiden en te verzwaren. In het najaar vervolgt Liander haar werkzaamheden met het leggen van kabels tussen OS Ede en OS Ede-Radonstraat en met de nieuwbouw van OS Radonstraat. Een deel van de nieuwe kabels is ter vervanging van de bovengrondse hoogspanningslijn die nu nog door Ede loopt van OS Ede in zuidelijke richting naar de Pascalstraat. De benodigde werkzaamheden zijn inclusief het verwijderen van de hoogspanningsmasten.

Wachtlijst

Met de beoogde uitbreidingen in het net maakt Liander het stroomnet toekomstbestendig. Bij afronding van de werkzaamheden heeft Liander de capaciteit in de regio verhoogd. Deze capaciteit kan worden ingezet voor de bouw van woningen en om bedrijven te voorzien van een nieuwe of zwaardere aansluiting. Bedrijven gebruiken zo’n zwaardere aansluiting bijvoorbeeld om uit te breiden of te verduurzamen.

Voor het huidige regelstation Ede-West aan de Kryptonweg heeft Liander momenteel een wachtlijst met 43 klanten. Door de uitbreidingen kunnen er 19 worden geholpen. Op onderstation Frankeneng staan er momenteel 40 klanten op de wachtlijst. Hiervan kunnen er 15 worden geholpen na de uitbreidingen. Klanten met zowel een Liander als TenneT, of alleen een TenneT knelpunt, kunnen helaas nog niet worden geholpen met de investeringen van Liander. Deze knelpunten zijn afhankelijk van het opheffen van het knelpunt bij TenneT, naar verwachting rond 2030.

Overlast

Helaas kunnen inwoners van Ede op sommige plekken tijdelijk overlast ervaren. Bewoners die direct te maken krijgen met werkzaamheden in hun buurt worden tijdig geïnformeerd middels een brief. Om de werkzaamheden uit te voeren, zijn de Wildzoom en enkele aanlooppaden naar verwachting tot eind 2026 gesloten voor al het verkeer. De Wildzoom wordt als toegangsroute gebruikt voor het transport naar het inmiddels aangelegde werkterrein. Het afsluiten ervan voor verkeer is van belang voor de verkeersveiligheid. Bovendien wordt zo voorkomen dat de natuur te veel hinder ondervindt doordat zowel regulier verkeer als bouwverkeer gebruikmaakt van de Wildzoom.

Meer informatie over de grootschalige werkzaamheden aan het elektriciteitsnet in Ede: https://www.liander.nl/regio/gelderland/ede

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen