Aannemers worden beboet met een dwangsom bij overtreding APV in Ede-Centrum

Raadhuis Ede
Raadhuis Ede
Foto: Ede.nieuws.nl

EDE – De gemeente Ede schrijft ondernemers aan die werkzaamheden in het centrum van Ede gaan doen. Dit omdat de ervaring is, dat bouwondernemers zich te vaak niet aan een ontheffing houden op grond van artikel 2:10 APV, of werken zelfs zonder.

Het volgende gaf wethouder van de Schans te kennen tijdens een persconferentie op dinsdag 13 februari.

De gemeente Ede zal per direct een dwangsom opleggen als bij bouwwerkzaamheden in het centrum van Ede ernstige overtredingen worden gepleegd op of langs de openbare weg waardoor hinder of gevaar ontstaat. In voorkomende gevallen kunnen forse dwangsommen worden opgelegd.

Aanleiding college besluit

In het centrum van Ede wordt veel gebouwd. Daarvoor worden er regelmatig vrachtwagens, kranen en (bouw)materialen in de openbare ruimte geplaatst, waarbij ondernemers zich te vaak niet aan een op grond van artikel 2:10 APV gegeven ontheffing houden of zelfs zonder ontheffing werken. Dit veroorzaakt regelmatig veel hinder en soms zelfs bijzonder onveilige situaties, bijvoorbeeld doordat bouwmaterialen zonder goede afzettingen over het winkelend publiek worden heen getild. We hebben gemerkt dat het opleggen van een boete van 260 euro bij een overtredingen onvoldoende effect heeft en dat er nog steeds regelmatig overtredingen worden gepleegd die hinder of zelfs ernstig gevaar veroorzaken. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders op 13 februari besloten om in het vervolg bij hinderlijke of gevaarlijke overtredingen (ook) een last onder dwangsom op te leggen.

Last onder dwangsom

Voor het uitvoeren van werkzaamheden op of langs de openbare weg in het centrum vraagt u een ontheffing op het verbod in artikel 2:10 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan. In uw aanvraag geeft u aan hoe u de openbare ruimte wil gebruiken en hoe u hinder en gevaar voor anderen voorkomt. Als wij een overtreding van de APV of van de ontheffingsvoorwaarden constateren, moet u er rekening mee houden dat er een last onder dwangsom wordt opgelegd. Die zal als strekking hebben dat u een eventueel nog gaande overtreding onmiddellijk dient te beëindigen en voortaan geen overtredingen meer mag plegen op straffe van een dwangsom. Die bedraagt in eerste instantie € 5.000,00 en wordt, als aan de last niet wordt voldaan, telkens met € 5.000, – verhoogd tot maximaal € 30.000,00. Als zelfs dat niet helpt, zijn nog hogere dwangsommen niet uitgesloten.

Veilig

We hopen en vertrouwen er natuurlijk op dat het zo ver niet zal komen en dat u zich bij uw werkzaamheden, veilig en binnen de geldende voorschriften blijft uitvoeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen