112

EDE – Aangereden wolf is onvindbaar

Foto: pixabay.com/nl/wolf-roofdier-jager-canis-lupus

EDE – De in Ede aangereden wolf is onvindbaar. Deskundigen gaan ervan uit dat het dier de aanrijding van zondag heeft overleefd en er bovenop komt. Dat schrijft Omroep Gelderland op haar site.

Een aangereden en mogelijk zwaargewonde wolf is na de aanrijding op zondagmiddag 19 november 23’, op de Apeldoornseweg ter hoogte van de Driespong in Ede, het bos in gevlucht. Van het dier ontbreekt vooralsnog elk spoor.

Wildbeheerders hebben zondag met zweethonden gezocht. Het spoor liep dood in een open veld, zegt Gijs van Aardenne van Stichting Wildaanrijdingen. “Een wolf die zwaargewond is, doet zoiets niet, maar verdwijnt in het bos. We hebben druppels bloed gevonden. We begrepen dat de bestuurder die het dier aanreed niet hard heeft gereden en het dier heeft geschampt bij de kop. Niet ernstig gewond dus.”

Bij het zoeken naar het dier is DNA veiliggesteld en dat wordt, legt Van Aardenne uit, door de Wageningen Universiteit onderzocht. Dat gebeurt niet meteen, benadrukt hij.

Op basis van dat onderzoek zijn enkele scenario’s denkbaar, zegt Van Aardenne. “Stel, we concluderen dat het een wolf is. Dan moeten we nagaan of we het dier kennen: ja of nee. Kennen we de wolf niet, dan krijgt die een code en kunnen we de wolf verder blijven volgen.”

‘Ree en das komen niet zo ver’

Als een wolf na een aanrijding niet wordt gevonden, dan is dat een goed teken, zegt wolvenkenner Glenn Lelieveld: “Een gewonde wolf wordt door de roedel opgevangen en komt er door de zorg van de andere dieren bovenop.”

Wie in het bos bij Ede loopt, zal de gewonde wolf niet zien, verwacht Lelieveld. “Een gewonde wolf is nog schuwer dan een gezonde wolf.”

Bericht en Bron Omroep Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen