Jaarrekening gemeente Ede ook in 2021 sluitend

Foto: Ede.nieuws.nl

De jaarrekening van de gemeente Ede sluit met een positief resultaat van 9,2 miljoen euro. Hiervan komt 4,5 miljoen euro voort uit de opbrengst van bouwprojecten van de gemeente Ede. De totale begroting van de gemeente Ede bedraagt zo’n 450 miljoen euro. Ook 2021 was weer een bewogen jaar met nog steeds corona maatregelen en een nieuwe crisis die zich aandiende, de oorlog in Oekraïne. Ontwikkelingen die effect hebben op ons land, onze gemeente en onze (financiële) situatie.

Wethouder Leon Meijer (financiën): “Het begint bijna ‘normaal’ te worden dat we leven in tijden van crisis. Lijkt de coronacrisis eindelijk op z’n einde, komt de volgende crisis al om de hoek kijken. Een verschrikkelijke situatie voor de mensen uit Oekraïne. Mensen die lijden onder het oorlogsgeweld en mensen die huis en haard achter moeten laten. Dit vraagt ook veel van onze samenleving. Zowel van onze inwoners en ondernemers om deze inwoners een plek te geven als van onze ambtenaren om veel zaken te regelen. En dan komt ook gelijk de vraag; wie gaat dit allemaal betalen. Laat ik vooropstellen dat wij doen wat nodig is en ondertussen in gesprek zijn met het Rijk hoe we de zaken financieel gaan oplossen. In deze gevallen is het prettig dat de gemeente Ede voldoende buffer heeft. Daarnaast is het positieve resultaat van de jaarrekening een mooie basis om vanuit te starten met een nieuw college met veel ambities voor Ede.”

Veel bereikt

In de jaarrekening kijken we financieel terug op het afgelopen jaar. Hoeveel geld kwam er binnen en hoeveel geld ging eruit. Daarnaast geeft de jaarrekening inzicht in de zaken waar we, samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners het afgelopen jaar aan hebben gewerkt. En dat is veel, een kleine greep hieruit;

  • In 2021 is het ontwerp van de omgevingsvisie opgesteld en goedgekeurd. In deze visie staat hoe we de groei van Ede op een goede manier kunnen vormgeven. Waar kunnen we bouwen, hoe zorgen we voor een behoud van natuur en hoe wekken we duurzaam energie op. Je vindt het allemaal in de omgevingsvisie van Ede.
  • Ook maakte we vorig jaar veel plannen voor de bouw van woningen in Lunteren, Otterlo, Wekerom en Ede. Deze woningen zijn hard nodig.
  • In 2021 viel het definitieve besluit voor de start van de bouw van de World Food Center Experience in Ede. Vanaf 2023 is Ede een Voedsel Experience rijker waar je alles kan leren over gezond en duurzaam voedsel.
  • We vroegen onze inwoners wat ze belangrijk vinden als het gaat om buiten bewegen, ontmoeten, sporten en spelen. De wensen van inwoners werden vastgelegd in het nieuwe Speelbeleidsplan.

Onzekerheid

Het positieve resultaat van deze jaarrekening moet wel in perspectief worden bekeken. Er is op veel onderdelen onzekerheid, waaronder bijvoorbeeld de financiële situatie rondom jeugdzorg. Het Rijk heeft een eerdere toezegging voor het vergoeden van gestegen jeugdzorgkosten weer ingetrokken. De komende tijd moet uitwijzen hoe dit vorm krijgt en wat het resultaat hiervan is op onze begroting.

Het eindbesluit

Het college van burgemeester en wethouder heeft de jaarrekening goedgekeurd. De gemeenteraad neemt het uiteindelijke besluit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen