Ede investeert in natuur: maatregelen voor meer biodiversiteit en sterkere natuur

Foto: Ede.nieuws.nl

Bossen, heidevelden en natuurlijke graslanden: de gemeente Ede bestaat voor tweederde uit natuur. De kwaliteit van deze gebieden gaat snel achteruit. Dit maakt onze natuur en ons als mensen kwetsbaar. Daarom werkt de gemeente Ede de komende jaren aan natuurherstel en onderhoud met een nieuw beheerplan voor de natuurgebieden die in eigendom en beheer van de gemeente zijn.

Wethouder van der Schans: “We zien dat de Edese natuur het zwaar heeft en sterk onder druk staat. We willen onze relatie met de natuur herstellen en werken aan een krachtig natuurlijk systeem. Dat betekent dat we het beheer van onze natuur moeten verbeteren. Daarmee gaan we met dit plan aan de slag.”

Verschillende maatregelen

Hiervoor zetten we verschillende maatregelen in. Zo laten we meer dood hout liggen, gaan we minder kappen voor houtproductie en richten we ons op preventie van natuurbranden en de bestrijding van invasieve exoten als de Amerikaanse vogelkers. De bodem zien we in het beheer als basis. Door acties als bekalken gaan we bodemverzuring tegen. Water houden we zo hoog mogelijk in de bodem vast. Ook willen we meer diversiteit in het landschap om de biodiversiteit te versterken. Er komen meer geleidelijke overgangen tussen landschappen en meer verschillende boomsoorten in het bos, die tegen de klimaatverandering kunnen.

Extra middelen

Om dit beheer goed te kunnen uitvoeren vraagt het college aan de gemeenteraad om voor het beheer jaarlijks € 275.000 extra uit te trekken. De gemeenteraad beslist in februari over het plan en beslist later dit jaar in de meerjarenbeleidsvisie of de middelen beschikbaar worden gesteld. In totaal zou het beheer van de natuur dan ongeveer € 7,75 euro per inwoner per jaar kosten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen