Hoe dan?

Burgemeester René Verhulst
Burgemeester René Verhulst
Foto: Chris Ouboter

We zijn het over veel eens met elkaar. Energie is te duur, er is een gebrek aan huizen en de zorg is overbelast.

Column door René Verhulst

Het coronavirus, klimaat en opvang van vluchtelingen noem ik bewust niet. Want dat kun je ook ontkennen of tegen protesteren. Demonstraties tegen te lage energietarieven of te veel huizen in ons land of dat zorgmedewerkers met de duimen zitten te draaien heb ik nog niet gezien.

Vervolgens kun je zeggen, doe dan wat aan deze zaken. Dat lijkt eenvoudig, zorg voor meer energiebronnen, bouw huizen en leidt mensen op voor de zorg. Hoe dan? Bij energie raak je meteen verstrikt in welke bron je moet aanboren. Meer Russisch gas, zon, wind, waterstof, kernenergie. Lobbyisten te over, maar nergens een meerderheid te vinden, vrees ik. Over twintig jaar weten we het.

ZORG

Is het vinden van mensen voor de zorg makkelijker. Ook daar is het meteen; hoe doe je het dan. Vergrijzing, de hoogte van het salaris, belastend werk. Boekhouders sluiten meer ziekenhuizen dan er open gaan. Voor ik u ontmoedig. Bij wonen moet het toch kunnen. We willen allemaal zelf, en ook voor onze kinderen of vrienden, prettig en betaalbaar kunnen wonen. In de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog werden er straten uit de grond gestampt. Na een crisis kunnen we op een of andere manier met drastische maatregelen leven. Let op, ik zeg bewust ná een crisis.

WONEN

Wonen is een groot goed dat weten we allemaal. Er is een wooncrisis, de druk is enorm. En mensen kijken begrijpelijk naar elkaar. Waarom hij wel en ik niet. Omdat hij meer geld heeft, een vluchtelingenstatus of via het uitzendbureau als arbeidsmigrant in een huis zit. Ook hier sta je zo tegenover elkaar. Ontwikkel een bouwprogramma, voor studenten, starters, doorstromers, arbeidskrachten die we nodig hebben. De tijd is er rijp voor. De partijen die destijds de verhuurdersheffing wilden, roepen nu het hardst dat die er af moet. Over de zelfbewoning zijn we het eens.

Dan zijn er nog de hordes van stikstof en ruimte. Waar bouw je dan? Bedenk dat mensen die goed en prettig wonen het beste voor hun naasten en omgeving zorgen. Die hordes moeten we toch met elkaar kunnen nemen?

René Verhulst

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen