Dit weekend kan je meedoen aan de landelijke egeltelling

Foto:

Aankomend weekend is het weer zover: het jaarlijkse Egelweekend! ZoogdierverenigingEgelwerkgroepJaarrond Tuintelling en OERRR roepen iedereen op om op zondag 26 september egelwaarnemingen, bijvoorbeeld uit je eigen achtertuin, door te geven. Waar komen ze voor en waar worden ze juist niet gemeld?

De eerste landelijke egeltelling vond 13 jaar geleden plaats. In de loop der jaren is de Egeltelling een terugkerend evenement geworden en zijn er veel interessante data verzameld over de verspreiding van egels in ons land. Vorig jaar werden er 2461 egels doorgegeven, we zijn erg benieuwd naar de resultaten van de egeltelling van 2021!

Hoe gaat het met de egel?

Uit tellingen vanuit het Netwerk Ecologische Monitoring blijkt dat de egelpopulatie sinds 1994 met 67% is afgenomen. Sommige jaren neemt de egelpopulatie iets toe, maar over het geheel is een afname te zien. Verstedelijking, het verdwijnen van natuurlijk leefgebied en de druk van roofdieren in natuurgebieden spelen daar een rol in en ook droge zomers kunnen in sommige jaren hebben gezorgd voor een minder succesvolle voortplanting. Om te kunnen zien hoe het nu met de egelpopulatie gaat, is het van belang om alle egelwaarnemingen door te geven. (Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen