Kwetsbare mensen slachtoffer van invoering pinkosten

Foto: Christian Butzmann via Pixabay

Banken zouden geen kosten moeten rekenen voor het pinnen van contant geld. Dat is een nieuwe regel die de ABN AMRO dit jaar invoerde. ING deed dit al.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) stuurt er een waarschuwing uit. In trouw zeggen ze dat deze ontwikkeling voor problemen kan zorgen. Zeker bij mensen die digitaal bankieren te moeilijk vinden en daarom op contant geld aangewezen zijn.

Betalen voor geld

ABN AMRO rekent binnenkort kosten voor het pinnen bij een geldautomaat. De kosten worden berekend als een klant meer dan 12.000 euro contant geld pint per jaar. Vanaf dat punt rekent de bank straks 5 euro plus 0,5 procent per transactie over het opgenomen bedrag.

Eerder werd bekend dat er kosten zouden worden berekend vanaf 10.000 euro. Volgens Trouw voert Rabobank in september ook voor bepaalde pakketten pinkosten in. ING doet dat nu al.

Ontmoedigingsbeleid

Arjan Viegenthart is directeur bij Nibud. Hij vindt dat de banken een ontmoedigingsbeleid voeren voor contant geld. En dat terwijl dat geld volgens hem voor veel mensen onmisbaar is. Als voorbeeld noemt Vliegenthart laaggeletterde Nederlanders. Volgens hem vinden zij digitaal betalen vaak te ingewikkeld. Maar ook mensen die weinig te besteden hebben.

“Zij pinnen hun leefgeld, omdat ze dan precies zien wat ze uitgeven,” zegt hij over die laatste groep. “En als dat op is, dan is het ook echt op. Op een digitale rekening kun je dan vaak nog wel uitgaven doen. Daar kun je rood staan.”

Oproep

Vliegenthart roept de banken daarom op om geen pinkosten in rekening te brengen. “Ook omdat er op dit moment nog geen goede alternatieven zijn voor mensen die, om wat voor reden dan ook, geen gebruik kunnen maken van digitaal geld.”

Eerder uitte ook de Consumentenbond kritiek op ABN AMRO voor de pinkostenplannen. De bank reageerde toen dat die bedoeld zijn om ‘het excessieve gebruik van contant geld’ te ontmoedigen. Volgens ABN AMRO vormt het gebruik van grote hoeveelheden cashgeld een risico. Ook leidt het tot extra kosten omdat de banktransacties moet monitoren. Zo bestrijden ze financiële criminaliteit als fraude en witwassen.

Sam Fisch

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen