Lockdown voor tweede keer verlengd vanwege Britse virusvariant

Foto: Sam Fish

Nederland blijft tot zeker 2 maart in de ‘harde’ lockdown. Dat betekent dat onder meer niet-essentiële winkels, musea, dierentuinen, bioscopen en theaters gesloten blijven, zo kondigden premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge dinsdag aan tijdens hun persconferentie. Reden: de opmars van de besmettelijker Britse virusvariant.

De besmettingscijfers dalen op dit moment wel langzaam en de opnames in de ziekenhuizen ook. Maar dat is volgens Rutte “het grote dilemma. Alle doorrekeningen geven aan dat een derde golf aan coronabesmettingen onvermijdelijk is”. De meeste maatregelingen blijven daarom overeind: zo mag men nog steeds maar één persoon per dag thuis ontvangen en mensen kunnen nog niet naar de kapper tot begin maart.

Winkeliers mogen producten af laten halen

Om de winkeliers tegemoet te komen, mogen klanten vanaf 10 februari zelf producten afhalen bij de winkels. Mensen moeten die producten wel vooraf bestellen, online of telefonisch.

Om het niet te druk te laten worden in de winkelstraten, komen er strikte voorwaarden. Winkels moeten buiten een afhaalpunt hebben en mensen mogen hun bestelling alleen in hun eentje ophalen, zei premier Mark Rutte. Tussen een bestelling en het ophalen dient minimaal vier uur te zitten “om funshoppen tegen te gaan”. Volgens het OMT is een versoepeling mogelijk als het maar niet te druk wordt in een winkelstraat, aldus de premier.

Snel-testen voor schoolklassen

De enige grote versoepeling is de heropening van de basisscholen en de kinderopvang, zo was zondag al naar buiten gebracht. Het kabinet vindt het verantwoord de kleinsten weer naar school te laten gaan. Uit onderzoek is gebleken dat jonge kinderen geen grote rol hebben in de verspreiding van de Britse mutatie. De scholen moeten wel extra maatregelen nemen om de risico’s te verkleinen. Er komen snel testen voor leraren en een hele klas moet vijf dagen in quarantaine als een leerling positief is getest.

Deskundigen zijn niet gerust

Veel deskundigen zijn niet gerust op versoepeling van de coronamaatregelen. Dinsdag werd juist bekend dat twee derde van alle besmettingen nu wordt veroorzaakt door de Britse variant. Enkele dagen geleden ging het nog om de helft. Ook andere coronavarianten, uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika, zijn al in Nederland opgedoken.

Het kabinet ziet door de besmettelijker variant wel alle reden om de winkels en andere instellingen weken langer dicht te houden. De harde lockdown ging op 15 december in en is nu voor de tweede keer verlengd: eerder zou de massale sluiting tot 19 januari duren; daarna tot 9 februari.

Horeca teleurgesteld

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is “teleurgesteld” over het besluit van het kabinet om de lockdown tot 2 maart te verlengen. De branchevereniging van de horeca mist opnieuw perspectief, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. “De routekaart die net verschenen is dicht ik maar dezelfde kwaliteit toe als het test- en vaccinatiebeleid. Daar kunnen we ook niet zoveel mee.”

“In deze routekaart staan nog steeds de fouten die men tijdens de eerste lockdown nam door niet na te denken”, stelt Willemsen. Dan gaat het om het bekijken van de grootte van horecazaken en het veel te lang in stand houden van beperkingen, zegt de voorzitter.

De vereniging blijft perspectief missen en betreurt het dat het kabinet geen oog lijkt te hebben voor de ‘slimme’ oplossingen waar de branche al maanden geleden mee kwam. KHN ziet mogelijkheden op terrassen, maar ook binnen, door op de aantallen bezoekers en ventilatie in de horecazaken te letten. “We proberen al die tijd al om tafel te komen”, zegt Willemsen, maar “als deze routekaart tevoorschijn komt is het de vraag of het kabinet wil luisteren”.

Avondklok

De kans is klein dat het Outbreak Management Team (OMT) eind deze week het kabinet adviseert om de avondklok op 10 februari in te trekken. Daarvoor zijn er momenteel te veel onzekerheden, zei Anja Schreijer, hoofd infectieziekten van de GGD en OMT-lid, dinsdag in de talkshow M.

Het nieuwe OMT-advies over de coronamaatregelen wordt volgens premier Mark Rutte eind deze week verwacht. Gevraagd of in dat advies wordt voorgesteld om de avondklok niet te verlengen, antwoordde Schreijer: “Die kans is klein om te adviseren om de avondklok eraf te halen.”

De reden is volgens haar de onzekerheid rond de ontwikkeling van de Britse variant van het coronavirus. “Wat ik tot heden gezien heb, ziet er somber uit”, aldus Schreijer. “Er zijn heel veel onzekerheden.” Volgens haar zijn momenteel ook nog de effecten onduidelijk van de avondklok op de besmettingscijfers. “Die scholen zijn al heel spannend. Eigenlijk wil je niks veranderen nu.”

Volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, waarin de 25 veiligheidsregio’s zijn vertegenwoordigd, zit achter de avondklok “ook een heel politieke strijd”. En die is volgens hem ook van principiële aard. “Dus ik kan me voorstellen dat het kabinet daar eerst het advies over wil afwachten.”

De avondklok ging zaterdag 23 januari in en geldt tot en met 10 februari 04.30 uur. Op basis van het OMT-advies wil het kabinet begin volgende week opnieuw de balans opmaken over de huidige situatie van het coronavirus en het pakket van maatregelen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen