“Het was voor mij als student een bijzondere, leerzame dag”

Foto: CHE

Studente CHE draagt steentje bij aan campagne Regio Foodvalley

In Regio Foodvalley slaan de overheden, ondernemers en het onderwijs de handen in één. Onlangs lanceerde de regio de Strategische Agenda 2020/2025, waarin de verschillende partners uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid hun handtekening hebben gezet, met als doel de samenwerking te intensiveren en de regio daarmee te versterken. Dit is bij het maken van de korte reportages om de thema’s van de Strategische Agenda in beeld te brengen direct in praktijk gebracht.

De Strategische Agenda is geformuleerd met zeven verschillende thema’s: Landbouwtransitie, Voeding voor een gezond leven (gezondheid), Energietransitie (energie), Human Capital (arbeidsmarkt), Innovatie en clustervorming, Circulaire economie (circulair), Fysieke randvoorwaarden (mobiliteit en economie), Quality of living (ruimtelijke ontwikkeling en wonen). Door middel van de Strategische Agenda wil Regio Foodvalley voor het jaar 2030 een topregio zijn op het gebied van landbouw en voeding. De ambitie is om dé regio te zijn waar de inwoners aantoonbaar gezonder zijn, graag wonen, ondernemen, innoveren en waar circulair werken gewoon is.

Fietsen door de regio

Om de Strategische Agenda onder de aandacht te brengen worden in opdracht van Regio Foodvalley negen reportages gemaakt, daarin komt de Regio Foodvalley bakfiets elke aflevering terug. Hierin worden verschillende projecten uitgelicht. Een voorbeeld van die projecten is Barneveld Tomorrow, waar wordt gewerkt aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt. De reportages worden gemaakt in samenwerking met bedrijven uit de regio (Videoproductiebedrijf De Mediatuin uit Scherpenzeel, Evenementenbureau Youngwise uit Ede) en studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. Om studenten kennis te laten maken met het vak, lopen zij tijdens de opnamedagen mee. Kim Rebergen studeert journalistiek aan de CHE. Zij was de eerste student die een dag mee liep: “Tijdens de opnamedag hebben we twee verschillende afleveringen gemaakt voor twee verschillende thema’s, te weten: Energietransitie en Voeding voor een gezond leven. In de ochtend hadden we een afspraak aan de Meikade in Ede. In het kader van energietransitie ontmoetten we de voorzitter van Energiecoöporatie Vallei Energie Elmar Theune. Zij wist veel te vertellen over duurzaamheid projecten voor en door de inwoners van de Foodvalley. Zo liggen er op de locatie in totaal maar liefst 1000 zonnepanelen op daken en komen er nog 4000 bij in het naastgelegen weiland. Het bijzondere aan dit project is dat inwoners zelf kunnen participeren door een zonnepaneel te kopen, met als doel samen werken aan een energieneutrale toekomst. Tijdens het draaien heb ik meegedacht over het maken van verschillende shots. Ik heb de ochtend kunnen kijken hoe het draaien van een reportage in zijn werk gaat, maar ’s middags moest ik zelf aan de slag.

Zelf interviewen

Om ervaring op te doen mocht ik het tweede interview zelf doen. Biologische boer Rowin Batterink stond voor de lens van onze cameraman. Op zijn boerderij Het Witte Water in Nijkerk kweekt hij meelwormen. Op de Strategische Agenda is eiwittransitie een onderdeel van het thema ‘Voeding voor een gezond leven.’ Rowin legde uit dat insecten een belangrijke bron voor eiwitten zijn. Op het moment worden zijn meelwormen vooral gebruikt voor dierenvoer, maar hij gelooft dat insecten ook de toekomst zijn in humane voedingsproducten. ‘Dit is de toekomst, hopelijk eten we dit straks allemaal’, zo vertelt hij. Het was voor mij als student een bijzondere, leerzame dag. Op de CHE word ik regelmatig met andere studenten in het diepe gegooid en moeten we zelf producties maken. Nu heb ik kunnen kijken hoe het er in het echt aan toegaat. Ik heb geoefend met interviewen en heb de sociale media van De Mediatuin bijgehouden. Niet alleen over het vak journalistiek heb ik meer geleerd, maar ben ik een beetje wijzer geworden over energietransitie en eiwittransitie.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen