Mantelzorger nauw betrokken bij zorg na grote darmoperatie

Foto: Ernst Jan Brouwer

Foto: Chirurg dr. Tjarda van Heek en oncologieverpleegkundige Nella Verschuur

EDE- Door mantelzorg patiënt eerder naar huis

Als naasten of mantelzorgers nauw betrokken worden bij de zorg aan patiënten met een stoma, heeft dit een positief effect op het herstel en welzijn van deze patiënten. Zij kunnen het ziekenhuis eerder verlaten en hebben minder complicaties. Daarom gaat Ziekenhuis Gelderse Vallei mantelzorgers intensief betrekken bij de zorg.

Het DarmLeverCentrum (DLC) van Ziekenhuis Gelderse Vallei start met een project om mantelzorgers te begeleiden bij de zorg voor hun naaste, als deze vanwege een tumor een grote buikoperatie heeft ondergaan. Door de coronapandemie wordt het project minder uitgebreid dan de bedoeling was, maar het intensief betrekken van mantelzorgers bij de zorg voor hun naaste is zo belangrijk dat Ziekenhuis Gelderse Vallei hier wel mee start.

Chirurg dr. Tjarda van Heek licht toe: ‘Door mantelzorg in te zetten, heeft de patiënt een dierbare nabij in het ziekenhuis die de noodzakelijke verpleegkundige handelingen leert. Hierdoor wordt tevens de verpleegkundige ontlast en kan de patiënt eerder naar huis. Een zogenaamde win-winsituatie.’

Het project richt zich als eerste op patiënten die een stoma moeten krijgen vanwege darmkanker. Een stoma is een kunstmatige uitgang in de buikwand voor ontlasting. Een stoma wordt aangelegd door een chirurg wanneer de ontlasting het lichaam niet via een natuurlijke weg kan of mag verlaten. Jaarlijks krijgen circa 80 patiënten in Ziekenhuis Gelderse Vallei een stoma.

Sneller herstel

Van Heek benadrukt het belang van het betrekken van de mantelzorger. ‘Mantelzorg blijkt een positief effect te hebben op het herstel van patiënten: ze voelen zich beter met een bekende in de buurt en leren sneller met een nieuwe situatie, zoals een stoma omgaan. Hierdoor kan de opname in het ziekenhuis korter zijn, extra prettig zo met de kerstdagen in het vooruitzicht. Door de hulp van de mantelzorger kan de thuiszorg op deze manier ontlast worden.’

Oncologieverpleegkundige Nella Verschuur vult aan: ‘Ja, het is heel fijn voor patiënten om in zo’n intense periode een bekende naast zich te hebben die praktisch helpt, die je kent en begrijpt. Juist nu is zichtbaar hoe belangrijk mantelzorgers en naasten zijn.’ Mevrouw Stolpe bevestigt dit: ‘Het is heel fijn dat er een bekende bij je kan zijn en je kan helpen, dat voelt erg vertrouwd. Daarbij is het fijn dat mijn man ook alle informatie en instructies hoort. In deze heftige periode is het voor mij lastig om alles te onthouden’.

Van Heek: ‘Het Amsterdam UMC locatie AMC is in 2019 gestart met mantelzorgparticipatie. Uit onderzoek dat gedaan is in ons DarmLeverCentrum blijkt dat mantelzorgparticipatie van aanvullende waarde is in het herstel na een buikoperatie. Tevens denken wij dat de aanwezigheid van grote gezinnen in onze regio de kans van slagen vergroot. Met het AMC hebben wij nauw contact over verdere invoering en onderzoek.’

Werkwijze
Binnen het project krijgen patiënt en mantelzorger dagelijks begeleiding bij de stomazorg, zodat de patiënt, samen met de mantelzorger, sneller zelfstandig deze zorg kan doen. Er is speciaal een kamer ingericht voor dit project. Als de mantelzorger in het ziekenhuis is, komt ook de fysiotherapeut langs. De fysiotherapeut vertelt over de nodige beweging en oefeningen en geeft tips over hoe de patiënt zo snel mogelijk zelf alledaagse handelingen kan doen. Ook komt de diëtiste langs om te overleggen over goede voeding voor een voorspoedig herstel. Voor deze extra begeleiding mag de mantelzorger langer op bezoek komen dan andere bezoekers en ook blijven slapen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen