Feestdagen in Ziekenhuis Gelderse Vallei tijdens de tweede covid-golf

Mirjam van ‘t Veld
Voorzitter Raad van Bestuur ZGV
Mirjam van ‘t Veld Voorzitter Raad van Bestuur ZGV
Foto: ZGV

EDE- We krijgen de afgelopen dagen veel vragen over hoe het in ons ziekenhuis gaat. Ik kan u zeggen, het is heel zwaar voor onze mensen.

Door Mirjam van ‘t Veld
Voorzitter Raad van Bestuur

We ontvangen dagelijks veel nieuwe covid-patiënten via de spoedeisende hulp. Omdat de toestroom vaak groter is dan wat we zelf kunnen opvangen worden veel patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen die wel ruimte hebben. We begrijpen dat dit heel vervelend is voor de familie en de patiënt. We zouden het heel graag anders willen, maar dat is helaas niet mogelijk. We hebben niet voldoende personeel en bedden om iedereen in ons eigen ziekenhuis op te vangen en hopen op uw begrip hiervoor.

Bezoektijden aangepast

Heel het land is in lockdown. Als ziekenhuis willen we ook de stroom aan mensen in het ziekenhuis beperken. We vinden het belangrijk dat elke patiënt bezoek kan blijven ontvangen, maar zien ons wel genoodzaakt om vanaf zaterdag 19 december terug te gaan naar 1 bezoekmoment per dag tussen 17.00 tot 19.00 uur. Tijdens dat moment mag iedere patiënt maximaal 1 bezoeker ontvangen. Graag wil ik alle bezoekers op het hart drukken om met klachten thuis te blijven en gedurende het gehele bezoek – ook bij de patiënt – een mondneusmasker dragen. Helaas hebben we een aantal malen gezien dat iemand ondanks klachten en besmetting toch op bezoek komen met alle gevolgen van dien.

Minder reguliere zorg

Door het toenemend aantal coronabesmettingen en de toestroom van patiënten in onze regio, (maar ook landelijk) moeten we onze covid-capaciteit opschalen. In de hele regio knelt het. Ook door de krapte in personeel moeten we de prioriteit de komende weken bij covid-zorg leggen.

Daarom zal een beperkt aantal patiënten te horen krijgen dat hun operatie wordt uitgesteld tot na 8 januari en zullen we, als het gaat om operaties, echt moeten kiezen voor de spoedzorg en semi-spoedzorg. In de polikliniek proberen we zoveel mogelijk zorg door te laten gaan. Maar het kan voorkomen dat ook daar afspraken worden verzet of telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden. We vragen ieders begrip voor deze aanpassingen. Voor onze medewerkers wordt al 9 maanden lang een beroep gedaan op hun uithoudingsvermogen. Mag ik u vragen begripvol en zorgvuldig met hen om te gaan. Een vriendelijk woord of glimlach geeft ze vleugels. Vanuit ons zorghart willen we iedereen zo goed mogelijke zorg bieden en daarom vragen we uw medewerking of soms enig geduld.

Wij doen ons best, u ook?

De zorg gaat door en heeft geen kerstvakantie. In het beste geval een paar dagen vrij. Wij snappen dat het voor iedereen zwaar is. Maar we doen een beroep op u allen om u te houden aan de maatregelen. En zo te voorkomen dat u, uw naasten of onze collega’s ziek worden. En om te zorgen dat er een einde komt aan deze lange tweede golf. Daarom wil ik nogmaals benadrukken dat het echt belangrijk is dat u NIET naar het ziekenhuis komt als u klachten heeft en dat u zich houdt aan de maatregelen in ons ziekenhuis.

Ik begrijp heel goed de impact die deze crisis ook op uw persoonlijke leven heeft. Desondanks hoop ik dat u goede feestdagen heeft en wens ik u alle goeds voor het nieuwe jaar.

ZGV Ede

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen