Strafeis OM Rechtbank Arnhem voor afpersing voor twee mannen uit Ede

Foto: Ede.nieuws.nl

ARNHEM – Twee mannen van 29 en 22 jaar uit Ede hebben donderdag 10 december een celstraf-eis gekregen van het OM bij de Rechtbank Arnhem, wegens afpersing.

De man van 29 kreeg 10 maanden celstraf opgelegd en de man van 22 jaar 6 weken. Dit voor hun betrokkenheid bij een poging tot afpersing met een – door inbrekers achtergelaten – telefoon in Ede.

Bij een woninginbraak op 4 juni 2020 in Ede werden sieraden gestolen en een telefoon achtergelaten. De bewoner werd daarna gebeld en moest een geldbedrag van 20.000 euro betalen om de sieraden terug te krijgen. Dit alles om te voorkomen dat zijn stiefzoon in zijn woning zou worden overvallen.

De bewoner liet vervolgens een geldbedrag op een afgelegen locatie achter en informeerde de politie over de situatie. Toen de mannen dezelfde nacht op die plek aan het zoeken waren hield de politie hen aan.

Bewijs

De rechtbank vindt bewezen dat de 29-jarige man van begin tot einde betrokken was bij de poging afpersing. In de telefoon zat zijn DNA en hij is op heterdaad aangehouden bij de afhaalplek. De man zei tijdens de zitting dat hij ‘bij de afperser in de auto zat’ onderweg naar de locatie.

De rechtbank oordeelt dat de 22-jarige man alleen betrokken is geweest bij het proberen op te halen van het tasje met geld, maar vindt niet bewezen dat hij van de afperspoging op de hoogte was. Hij had wel moeten weten dat er iets niet klopte.

Voor de inbraak zelf werden de verdachten niet vervolgd.

Bron: Omroep Gelderland

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden