Leerlingen Pallas Athene College bedenken duurzame oplossingen voor nieuwe wijk Amerfoort in Young Climathon

Foto: Ede.nieuws.nl

Leerlingen van de middelbare scholen Johannus Fontanus College, ’t Hooghe Landt en Pallas Athene College bedachten op vrijdag 20 november tijdens de vierde Young Climathon 2020 oplossingen om een gebied in Amersfoort duurzaam te ontwikkelen. Verschillende duurzame partijen uit Amersfoort hadden hiervoor deelvragen opgesteld. Een Young Climathon is een soort ‘snelkookpan’, waarbij leerlingen één schooldag de tijd krijgen om een echte klimaatuitdaging van een bedrijf op te lossen. Young Climathons worden in heel Europa voor scholieren georganiseerd als onderdeel van een klimaatprogramma van EIT Climate-KIC.

Gemeente Amersfoort wil delen van het gebied Eem en Spoor, tussen de Eem en het centraal station Amersfoort, duurzaam ontwikkelen. De gemeente werkt hierin samen met verschillende partijen, die allemaal hun eigen wensen hebben. De leerlingen kregen echte actuele vragen voorgelegd, waarvoor nog geen pasklare antwoorden bestaan. De vragen gingen over mobiliteit, waterbeheer en het betrekken van bewoners bij de ontwikkelingen.

Onder begeleiding van de vraagstellers en coaches gingen de leerlingen op 20 november een intensief dagprogramma in. Er werden veel creatieve en innovatieve oplossingen aangedragen. Alle teams pitchten hun oplossing aan het eind van de dag voor een jury, die voor elke challenge een winnaar koos.

Omgevingsvisie Wagenwerkplaats

De gezamenlijke vraag van NS en Gemeente Amersfoort was: Hoe kunnen we duurzame mobiliteit bereiken voor nieuwe bewoners van de wagenwerkplaats en bestaande bewoners uit Soesterkwartier?

De winnende oplossing heet Sharicle en werd bedacht door een team van drie leerlingen van het Johannes Fontanus College (Barneveld). Hierin gaan bewoners van de nieuwe wijk elektrische auto’s, scooters en fietsen delen. Ze komen in een gezamenlijke garage en zijn te reserveren via een app. Bewoners besparen omdat ze kosten van de vervoersmiddelen delen en zich bewuster zijn van het huren, waardoor ze misschien minder vaak een auto gebruiken. De leerlingen dachten nog verder. In de garage zouden bewoners ook een gezamenlijke wasserij en een bibliotheek kunnen delen.

Participatie in Gebiedsontwikkeling / omgevingsvisie

De vraag van Holistic Urbanism kreeg de winnende oplossing van leerlingen van ‘t Hooghe Land (Amersfoort): ze bedachten ‘één app, één melding’, een app die je op de hoogte brengt van alle ontwikkelingsplannen binnen 15 kilometer van je huis. De app moet uitleg geven over wat de plannen inhouden en via de app kunnen bewoners met elkaar in discussie gaan en uiteindelijk meebeslissen over het plan.

Wateroplossingen in nieuwbouwwijken

De winnende oplossing voor de vraag van Waterschap Vallei en Veluwe was van een team van Pallas Athena College (PAC) uit Ede. Het team stelt voor om belasting te heffen over betegelde tuinen en subsidie te geven voor groene tuinen. Dat willen ze laten controleren door een drone en bekendmaken via een nieuwskanaal en reclame. Volgens de leerlingen heeft deze oplossing invloed op wijkinitiatieven, bewoners, de WVV, bedrijven en kennisinstellingen. Hun oplossing voorkomt afbraak van de natuur, uitsterven van dieren, meer droogte, een slechtere gezondheid van de bevolking en stijging van de zeespiegel.

Deze Young Climathon kwam tot stand in samenwerking met Gemeente Amersfoort en Holistic Urbanism / Building the New.

Young Innovators

Young Climathons zijn onderdeel van het programma Young Innovators voor scholieren in het voortgezet onderwijs. Young Innovators wordt in Nederland uitgevoerd door Stichting Technotrend. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Waterschap Vallei en Veluwe, het KF Heinfonds, het Prins Bernard Cultuurfonds en EIT Climate-KIC. EIT Climate-KIC is een EU-instituut voor klimaatinnovatie, dat zich richt op een versnelde overgang naar een CO2-vrije en weerbare wereld via systeemtransformatie.

Climathons en hackathons

EIT Climate-KIC ondersteunt ook de DigiEduHacks (Digital Education Hackathons), die op 12 en 13 november 2020 werden georganiseerd door lokale organisaties in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, eveneens in samenwerking met Stichting Technotrend. In Rotterdam vindt tegelijkertijd de klimaathackaton Climathon plaats, georganiseerd door Stichting Hart voor Prins Alexander en de Patching Zone. Het maakt deel uit van een wereldwijde serie Climathons van EIT Climate-KIC (meer over de Climathons op climathon.climate-kic.org/en/find-your-climathon/)

 

Al deze programma’s hebben tot doel om de duurzame innovatiekracht van bedrijven en jongeren te vergroten door middel van innovatief systemisch denken. EIT Climate-KIC brengt meer dan 400 partners uit het bedrijfsleven, de academische wereld, de publieke sector en de non-profitsector samen en draagt hiermee bij aan:

  1. Sustainable Development Goal 4: gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en levenslang leren voor iedereen
  2. Sustainable Development Goal 13: klimaatactie om klimaatverandering en haar impact te bestrijden.

De Sustainable Development Goals zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN). De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen werden in 2015 vastgesteld. In 2030 moeten ze zijn bereikt. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen