Van deelnemer tot vrijwilliger: Jongerenwerk Malkander doet er toe

Ilham en Fouzia bedenken elke week leuke sport en spelactiviteiten voor jonge tienermeisjes.
Ilham en Fouzia bedenken elke week leuke sport en spelactiviteiten voor jonge tienermeisjes.
Foto: Ria Maliepaard – de Sociale Zaak

Jongerenwerk Malkander doet er toe

Door Ria Maliepaard – de Sociale Zaak

Ede- Fouzia(21) regelt als vrijwilliger nu twee jaar elke week voor jonge tienermeisjes een gezellige, sportieve en gratis activiteit. Welzijnsorganisatie Malkander en Sportservice bieden steun en faciliteiten.

Sportief en sociaal
Als jong meisje speelde en sportte Fouzia al in een voormalig buurtcentrum in de wijk Veldhuizen. Ze had het niet altijd makkelijk, maar Mariam, jongerenwerker bij Malkander, leerde haar in zichzelf  geloven. Nu zet ze zich al jaren vol in voor de meiden in haar wijk

Fouzia  is scholarshipper bij de Krajicek Foundation. Deze stichting steunt jongeren (16-27 jaar) met een kleine beurs en helpt ze om andere jongeren in hun eigen wijk vaker samen te laten bewegen. In Veldhuizen kan dat op het Krajicek speelveld aan de Essenburg.
Fouzia: “Mariam is mijn voorbeeld. Nu krijg ik zelf steeds meer meisjes enthousiast voor sport en spel, buiten of in de naastliggende sporthal. Desnoods haal ik ze thuis op.”

De meisjes (11-15 jaar) komen niet alleen uit Veldhuizen, maar ook uit Ede-Zuid. De meesten zijn van Nederlandse of Marokkaanse afkomst, maar er zijn ook deelnemers met Turkse en Afghaanse roots. De groep groeit gestaag en nu draait ook Ilham (21) mee: “Fouzia en ik kennen elkaar al lang en ze haalde me over mee te doen, ook als scholarshipper.“
Met slechter weer kan de groep bij Meet-Inn terecht. Dan doen ze op vrijdag (17-19 uur) spelletjes, ze kunnen koken en maken huiswerk. Iedereen is welkom, maar ze moeten allemaal actief meedoen, opruimen en regelen dat niemand alleen in het donker naar huis gaat.

Rolmodel
Mariam  schuift elke week wel even aan: “Fouzia zet zich zolang ik haar ken in voor de meisjes in Veldhuizen. Ondanks dat haar niet altijd alles meezat volgt ze nu een MBO-opleiding in twee richtingen en werkt ze ook nog eens in de zorg. Ze is echt een rolmodel.” Fouzia: “Ik laat graag zien dat als je met niks begint, het echt goed met je kan komen, waar je ook woont.” Ze wil door naar het HBO en leert ook van haar vrijwilligerswerk: “Ik leer hier beter organiseren en leiding geven. Ik kan natuurlijk best een soort vriendin van de meisjes zijn, maar als het nodig is moeten ze zeker wel luisteren. Het is echt een win-winsituatie.”
Meedoen: [email protected] of [email protected].

Voor meer informatie over jongerenwerk https://www.malkander-ede.nl of over scholarships www.krajicek.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen