Geen oude dieselvoertuigen meer in Arnhem

Foto: Gemeente Arnhem

Vanaf 29 oktober mogen alleen nog dieselpersonenauto’s, dieselbestelauto’s en vrachtauto’s met emissieklasse 4 en hoger in de groene zone van het Centrum van Arnhem rijden.

De zone blijft toegankelijk voor niet-dieselvoertuigen. Afgelopen week zijn alle verkeersborden aangepast. Vanaf dezelfde datum gelden er in heel Nederland uniforme normen voor milieu zones. De Arnhemse milieu zone voldoet daar nu aan.

Hoe komt u achter de emissieklasse van uw voertuig

Nieuw is de emissieklasse. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon een voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig. Op de nieuwe verkeersborden staan die emissieklassen in de vorm van een groen bolletje met het getal 4.

Dat betekent dat auto’s met emissieklasse 4 en hoger de Arnhemse zone mogen inrijden. De emissieklasse van elk voertuig is met behulp van het kenteken te controleren op milieuzones.nl.

Handhaving

Bestuurders van een diesel voertuig die in de groene zone komen en hun voertuig voldoet niet aan de emissienorm, krijgt tot 1 maart 2021 een waarschuwingsbrief. In de twee maanden daarna krijgen ze maximaal één boete per week. Vanaf 1 mei geldt voor alle bestuurders van dieselbestelauto’s die niet meer door de zone mogen rijden dat zij maximaal een boete per dag krijgen. De gewenningsperiode geldt niet voor voertuigen waarvoor de milieu zone al verboden gebied was. Die worden gewoon beboet als ze met hun voertuig door de groene zone rijden.

Sloopregeling

Aan eigenaren van dieselbestelauto’s die in de milieu zone wonen of daar hun bedrijf hebben, biedt de gemeente een sloopregeling voor hun oude diesel voertuig aan. Ook marktkooplieden met een standplaats in de milieu zone kunnen hiervan gebruik maken. Voor informatie over de route en regelingen: arnhem.nl/milieuzone.

Bron Gemeente Arnhem

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen