Militaire helikopters trainen zandlandingen tijdens oefening HOT in Nederland

Afghanistan , Deh Rashan ,28 mei 2009 .
Foto: KLU

Helikopters van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht oefenen van 17 augustus tot en met 4 september in Nederland tijdens oefening HOT.

Van 17 augustus t/m 4 september oefenen militaire helikopters van het Defensie Helikopter Commando (hierna: DHC) van de Koninklijke luchtmacht op verschillende zandvlaktes binnen de gemeenten Amersfoort, Apeldoorn, Barneveld, Ede, Elburg, Epe, Harderwijk, Leusden, Meppel, Nunspeet, Oirschot, Soest, Steenwijkerland, Westerveld en Zeist (mogelijk extra: Weert). Samen met gevechtseenheden van de Luchtmobiele Brigade, Koninklijke Landmacht trainen de helikopters procedures en landingen tijdens oefening HOT om te kunnen opereren in zware klimaatomstandigheden.

Tijdens deze oefening trainen Chinook en Cougar-transporthelikopters ‘brown-out’ landingen. Brown-out is een grote zandwolk die ontstaat door een landende helikopter. Deze landingsprocedure vergt uiterste precisie en nauwkeurigheid van vliegers, omdat het zicht beperkt is en deels ontnomen wordt. Deze procedures trainen ze overdag (week 34 en 35), maar ook in de avond bij duister (week 36). De oefening vindt normaal gesproken plaats in het zuiden van Europa, waar de oefencondities warmte en zand/stof optimaal zijn.

Door COVID-maatregelen kunnen essentiële trainingen voor helikopterbemanningen op dit moment niet plaatsvinden op de gebruikelijke locaties in het buitenland. Militaire helikopters trainen om deze reden meer dan u van Defensie gewend bent in eigen land, zo behouden vliegers hun vaardigheden en licenties. Defensie oefent in heel Nederland om ook in COVID-19-tijden gereed te zijn voor haar grondwettelijke taak.

Informatie en meldingen vliegbewegingen

Alle vluchten worden zorgvuldig voorbereid. Essentieel voor alle vliegende eenheden van Defensie, maar ook voor de omgevingen waarin Defensie oefent. Defensie spreidt vliegbewegingen zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland om het geluid en belasting voor de leefomgeving te spreiden. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden