Hendrik Fockens (95) Veteraan uit Ede. Bedankt!

Foto: Astrid van Unen

Hendrik Fockens (95) sinds 2017 wonend in Ede. Als veteraan bezoekt hij al jaren de Veteranendagen in Den Haag. Zelf ging hij op missie in Nederlands-Indië in 1950. Hij is een van de 110.000 veteranen die we willen bedanken voor hun inzet lang geleden.

Geschreven door Tieneke Ouboter-Elzinga

Dit jaar wordt aanstaande zaterdag 27 juni een alternatieve Veteranen dag gehouden waaraan ook Hendrik Fockens zijn medewerking verleend. (Live op NPO 1).

Het verhaal van deze Veteraan, terug in de tijd.

Hij verteld over het vrijdagmiddag eten bij zijn schoonvader thuis. Aan tafel een heel bijzonder gezelschap. Een blanke Amsterdammer, die op 20-jarige leeftijd in Indonesië verliefd wordt op, wat later zijn vrouw werd en moeder van zijn zes kinderen. Inmiddels is zij niet meer in leven. Zij was Indisch en afkomstig uit een gezin van twaalf. Ook aan tafel; twee zwagers, beide vechten ze voor Soekarno en voor de onafhankelijkheid, één zwager werkt bij de politie en één van de mannen bij de Nederlandse marine en zijn schoonvader is chef-kok bij de KNIL.  Er werd tijdens de maaltijden niet geruzied of gepraat over de verschillen, er werd gewoon niet over gesproken, ze zaten op de vrijdagmiddag met elkaar als familie te eten. Niemand roerde het onderwerp van de verschillende partijen aan, terwijl ze op een ander moment recht tegen over elkaar konden komen te staan. Dit verhaal, uit de eerste hand verteld, moet doorverteld worden en mag niet verloren gaan.

Hendrik Fockens Indonesie 1946 Tjimahi

Trots op de Veteraan een medeburger uit Ede

Dat een medeburger uit Ede en de regio regelmatig in een reclamespotje te zien is en er dus landelijk veel aandacht voor is mogen we als inwoners van Ede best trots op zijn. De vrijheid die wij tot op heden genieten heeft veel levens gekost en is dus niet zomaar. Vrijheid houden we niet door verschillen te stellen maar door overeenkomsten en verbondenheid te zoeken, vrede en vriendelijkheid en verdraagzaamheid met elkaar centraal te stellen. Het is vaak die ander maar voor die ander ben jij de ander.

Draag een witte Anjer.

De witte anjer, bekend bij de ouderen als de bloem die wijlen Prins Bernhard altijd droeg. De witte anjer die in het begin van de oorlog, op de verjaardag van de Prins op 29 juni, als protest tegen de Duitsers werd gebruikt. Het gevolg; verbod op de Nederlandse vlag, het Wilhelmus, verbod op Koninginnedag en alle verwijzingen naar het koningshuis moesten verdwijnen. Zoals bijvoorbeeld straatnamen. Sinds 2019 is er ook de Witte Anjer Prijs voor hen die zich inzetten om de Veteranen die eer te geven die ze toekomt. Voor de vele mannen en vrouwen die op missie onze vrijheid bevochten. Onder het motto; Met elkaar krijgen we het voor elkaar.

 

De witte Anjer kunt u bestellen bij www.dewitteanjer.nl per 5 stuks € 5,00 incl. verzendkosten.

De draag instructies zijn; waardering uiten voor de Nederlandse Veteranen de witte Anjer draag je altijd links op de borst.

 

  1. Filmspotje reclame veteranen dag:  deze is o.a. op dit moment te zien op reclameblokken NPO/RTL /Talpa e.d.
    https://vimeo.com/429582799
  2. Verwijzing inhoud programma alternatieve veteranen dag 27 juni 2020

https://www.veteranendag.nl/tv-spot-nederlandse-veteranendag-2020/

  1. Verhaal en interview van mijn vader op site van veteranen
    https://www.veteranendag.nl/verhaal/na-de-oorlog-was-er-helemaal-niks-alles-was-kapot/

Bron: Astrid van Unen

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen