Verbod onttrekken uit oppervlaktewater

Foto: Waterschap

Vanaf maandag 18 mei 2020 geldt er in grote delen van het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe een verbod op het onttrekken uit oppervlaktewater.

Het droogvallen van oppervlaktewateren zoals beken en sloten en daling van het grondwaterpeil leidt tot allerlei ongewenste effecten. Bijvoorbeeld een verslechtering van de waterkwaliteit, dode vissen en schade aan natuur, landbouw, gebouwen en infrastructuur. Om deze schade zoveel mogelijk te beperken en de grondwaterstand zo lang mogelijk op peil te houden, mag er daarom in die gebieden vanaf nu geen oppervlaktewater meer onttrokken worden in grote delen van het beheergebied.

Waar is het verbod van toepassing

Het gebied waarop het verbod van toepassing is, zijn de sloten, beken en kanalen gebied waar geen aanvoer van water uit de Nederrijn, IJssel en Randmeren mogelijk is. Het verbod geldt dus met name op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug en alle flanken hiervan.

Gelderse Vallei

Voor delen van de Noordelijke IJsselvallei, de polders langs de randmeren en een deel van de Gelderse Vallei is nu nog aanvoer van water mogelijk en geldt dit verbod niet.

Waterschap controleert en handhaaft waar nodig

Het onttrekkingsverbod gaat maandag 18 mei 2020 in voor een onbepaalde looptijd. Vanaf maandag controleert en handhaaft het waterschap waar nodig. Wij rekenen op begrip en medewerking van alle partijen.

Waterschap Vallei en Veluwe ziet het neerslagtekort al vroeg in het seizoen toenemen. Daarom is er een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater vanaf 18 mei. Er valt weinig regen en het groeiseizoen is net begonnen, waardoor de verdamping toeneemt. In delen van ons werkgebied is de situatie zorgelijk. In de lage gebieden, zoals de IJsselvallei, staat het grondwater al lager dan in mei vorig jaar. Beken en watergangen zijn nog watervoerend, maar we zien de beken al langzamer stromen. We zijn alert en houden de grond- en oppervlaktewaterstanden nauwlettend in de gaten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen