Steenmarter geeft overlast in Lunteren

Foto: Dierenambulance Gelderse Vallei

LUNTEREN – Een steenmarter teistert bewoners van een huis in Lunteren.

Afgelopen donderdag werd met man en macht gezocht naar het dier, maar toen eenmaal het dak was opengemaakt, was steenmarter nergens te bekennen. Maar toch is het probleem niet opgelost, de marter valt de bewoner nog steeds lastig. Ook omwonenden worden geterroriseerd door het beest. Tekst gaat onder de video verder.

https://www.youtube.com/watch?v=7kgecCW7HH0

Het probleem met de marter doet zich al een tijdje voor, het dier maakt veel lawaai en de bewoners kunnen er niet meer door slapen. Alleen vangen mag niet, het probleem is dat de steenmarter een beschermde diersoort is.

De bewoner die zijn naam niet wil noemen zegt: “Als je daarnaast te kampen hebt met ernstige gezondheidsklachten, is het helemaal vervelend. Voor mij is slapen cruciaal. We zijn daarom zelfs een nacht naar de woonkamer gegaan om te slapen.”

Stank

Het is niet alleen de nachtrust die verpest wordt. De geur van de ontlasting van het beestje is niet te harden en ook auto’s in de buurt zijn een graag geziene prooi voor de steenmarter. ‘Sommige mensen zijn bang om in hun auto te stappen. De hele buurt klaagt over het dier’, stelt de getarte bewoner.

Gekrijs

Afgelopen vrijdag hoopte de man eindelijk van de steenmarter af te geraken. ‘We hoorden hem al een tijdje over het dak lopen. Dat is vervelend. Maar nu hadden wij bladvangers in onze goten gelegd en hoorden gister ineens een enorm kabaal. Hij was heel hard aan het krijsen. We dachten dat hij opgesloten zou zitten. Daarop hebben we de dierenbescherming gebeld. Uiteindelijk kwamen er 7 brandweermannen en vier medewerkers van de Dierenambulance Gelderse Vallei ter plaatse.

De brandweer die erbij was sloopten de goot van het huis en maakten een deel van het dak open. Het diertje was gevlucht naar een ander deel van het huis. En er is inmiddels veel schade.

De brandweer mag het diertje wel opsporen en bevrijden, maar mag hem niet vangen. Dat zorgt er ook voor dat de bewoner de schade aan zijn huis niet kan herstellen. De bewoner, “Als we het dak nu dichtmaken, sluiten we het dier op. Het is prima dat we zo’n dier beschermen, maar als het zoveel overlast geeft, moet je de regels dan niet iets aanpassen? Zodat ze in hun eigen leefgebied beschermd kunnen worden, maar niet in een dorp?”

Tot september ellende

De Lunteraan hoopt dan ook dat provincie of gemeente kijken of de regels veranderd kunnen worden of dat er een ontheffing komt voor zijn gemeente. “Het lijkt me namelijk redelijk om ze uit huizen te weren. In deze extreme gevallen moet zo’n dier toch verplaatst kunnen worden?”

Mocht dat niet gebeuren, dan heeft de man nog maanden last van de steenmarter in zijn huis. “Ik begreep van de dierenambulance dat het wel eens september kan worden voordat de dieren vertrekken. Tot die tijd zitten we met de ellende.”

Bron Omroep Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen