Gemeente Ede zet strijd tegen de eikenprocessierups eerst biologisch in

De gemeente Ede is begonnen met de preventieve biologische bestrijding van de eikenprocessierups. Dit wordt in eerste instantie gedaan door de inzet van nematoden.

Vorig jaar waren er in de gemeente Ede meer eikenprocessierupsen  aangetroffen dan ooit tevoren. Zo’n 6.000 eikenbomen waren besmet. Dit jaar zet de gemeente Ede in op beperking van de overlast van de eikenprocessierups door optimale bestrijding. Dat begint met biologische preventieve bestrijding.

Inzet nematoden

Vanaf maandag 13 april begon de gemeente Ede met de preventieve biologische bestrijding van de eikenprocessierups. Dit gebeurd door de inzet van nematoden. Nematoden zijn aaltjes die op het blad worden gespoten en de rupsenlarven opeten. Het bespuiten met nematoden zal in de avond of ’s nachts gebeuren. De aaltjes zijn namelijk gevoelig voor licht en warmte. Inwoners in de gemeente Ede kunnen daarbij geluidshinder ervaren van de tractoren waar het bestrijdingswerk mee wordt uitgevoerd.

In mei 2020 wil de gemeente de eikenprocessierups bestrijden met Xentari

In mei 2020 worden er ook andere preventieve methode in de eikenprocessierupsbestrijding ingezet. Namelijk het spuiten met Xentari. Omdat het middel met het eten van blad bij de rups binnenkomt, moeten de eiken wel bladeren hebben. De verwachting is dat er in de eerste week van mei gestart wordt met de bestrijding met Xentari.

RTV Oost heeft al in april 2019 een zorgelijke mening over het product Xentari gepubliceerd.

Xentari, een veelgebruikt bestrijdingsmiddel tegen de eikenprocessierups, is zó agressief dat het alle rupssoorten uitroeit. Dat zegt ook De Vlinderstichting. Het middel wordt aanbevolen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), waardoor veel gemeenten het gebruiken. Tot afkeer van ecologen en boomconsulenten, een boomconsulent zegt: “Dit middel doodt alles wat er in de eikenboom leeft, alsof je met een kanon op een mug schiet.”

https://www.rtvoost.nl/nieuws/311185/Zorgen-om-veelgebruikt-bestrijdingsmiddel-jeukrups-Fataal-voor-alle-rupsen

Maar de gemeente Ede gaat toch het middel Xentari gebruiken voor het bestrijden van de eikenprocessierups. Ondanks het nadeel van het product Xentari. Wat jammer genoeg veel insecten en vlinders zal uitroeien, wat ook weer slecht is voor de land en tuinbouw i.v.m. het bestuiven van de gewassen. Punt is wel, is er dan een ander middel wat goed werkt?  En dat zorgt dat mensen in de buurt van die besmette bomen niet ziek worden. En dan te denken aan mensen met COPD longklachten. Wat is wijsheid.

Na preventief bestrijden zullen er tocht nesten komen

Ondanks de preventieve bestrijding zullen er toch nesten komen in eikenbomen. De overlast van de eikenprocessierups zal verder in de zomer worden bestreden door het uitzuigen van nesten. Inwoners kunnen ook dit jaar weer besmette bomen melden bij de gemeente, via www.ede.nl/rups. De manier van melden is vernieuwd. Komend jaar kunnen inwoners direct op een kaart een melding maken van een besmette boom en zien of de besmetting al bekend is bij de gemeente.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden