Gemeente Ede gaat voormalige vuilnisbelt Wekerom periodiek op grondwaterkwaliteit controleren

Vuilnisbelt Wekerom met opbouw uitkijktoren.
Vuilnisbelt Wekerom met opbouw uitkijktoren.
Foto: Ede.nieuws.nl

Gemeente Ede onderzoekt de komende tijd periodiek de kwaliteit grondwater rond de voormalige vuilstort in Wekerom. Dit is tot stand gekomen door vragen van Pieter Gerard van de Berg van Groen Links in Ede, dit schrijft de Gelderlander op maandag 14 april 2020.

De laatste tijd zijn er steeds weer berichten over vervuiling van het grondwater bij de voormalige vuilstort, omwonende maken zich zorgen en hebben zelf al eens onderzoek laten doen door bureau Arcadis met de uitkomst dat verontreinigd water en zand de grond in trekt richting het grondwater.

Omwonenden vinden dat ze door de gemeente niet serieus worden genomen. En zijn duizenden euro’s verder aan rechtszaken. Ze handhaven niet. Het is milieudelict op milieudelict.

De gemeente is niet blij dat omwonenden zich zo voelen. Er is juist meer inzet door de gemeente om de oude vuilnisbelt goed te beheren, mede dankzij omwonende hun vasthoudendheid. Er is flink geïnvesteerd in nieuwe afrastering om wilde zwijnen te weren en in een nieuwe afdeklaag en drainagebuizen. Bovendien zijn er nu afspraken gemaakt hoe we de komende jaren de kwaliteit van het grondwater gaan monitoren.

Volgens B en W blijkt uit onderzoek tot nu toe dat de vervuiling in het grondwater beperkt is en ruim binnen de vastgestelde drinkwaternormen van de Rijksoverheid valt.

Wel zijn B en W bereid om de kwaliteit van het grondwater te blijven monitoren. Dit is reeds in voorbereiding. Er wordt periodiek bemonsterd. De eerste monitoringsperiode heeft nog voor de zomer plaats. Het gemeentelijk onderzoek richt zich vooral op het grondwater stroomafwaarts van de Belt.

Bron De Gelderlander

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen