Verdachte schietincident Ede blijft vastzitten ondanks maatregelen rondom coronavirus

EDE - Woensdagavond 10 juli rond 22.00 uur.
EDE - Woensdagavond 10 juli rond 22.00 uur.
Foto: ASMedia

Zutphen- De rechtbank wijst de verzoeken tot opheffing dan wel schorsing van de voorlopige hechtenis van een 22-jarige man uit Ede af. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietincident in zijn woonplaats. Volgens zijn advocaat leveren de door de rechtbank genomen maatregelen in verband met het coronavirus een schending op van het recht op een eerlijk proces, omdat de man en zijn advocaat niet naar de zitting mogen komen, er geen openbare behandeling is en er zo geen controle op de rechter kan plaatsvinden.

Verzoeken advocaat

De advocaat vroeg via e-mail om de Edenaar vrij te laten. Verder is volgens de advocaat de verdenking onvoldoende zwaar om de man nog langer vast te houden. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de impact van de door het coronavirus getroffen (detentie) maatregelen en zorg om familieleden.

De officier van justitie verzette zich tegen dit verzoek.

Deze overmacht situatie leidt volgens de officier van justitie niet tot een schending van artikelen 5 en 6 EVRM. Weliswaar kan de voor 20 maart 2020 geplande inhoudelijke behandeling niet doorgaan, maar deze vertraging is niet van zodanige aard dat dit wegens schending van het EVRM moet leiden tot vrijlating van de man. Daarbij kijkt de rechtbank ook naar de ernst van de verdenking.

Algemeen belang boven persoonlijk belang

Volgens de rechtbank zijn de verdenkingen voldoende zwaar om de man nog langer vast te houden. Ook al heeft het coronavirus gevolgen voor detentieomstandigheden en geeft het zorgen dat dierbaren door het virus kunnen worden getroffen, het brengt niet mee dat het persoonlijk belang van de man om in vrijheid zijn strafzaak af te wachten zwaarder weegt dan het algemeen belang bij voortzetting van de voorlopige hechtenis.

Wanneer verder?

Op 29 mei 2020 om 11:00 uur is er een pro formazitting in Zutphen. De inhoudelijke behandeling is gepland op 3 juli 2020 om 13:30 uur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen