Extra maatregelen i.v.m. corona crisis. Alle samenkomsten worden tot 1 juni verboden

Foto: Persconferentie 23 maart 2020

‘Denk niet het zal wel los lopen’, zegt Minister president Rutte. Waar hij zich ‘vreselijk aan irriteerde’ zijn de beelden van jonge mensen die zich niet zoveel zorgen maken. ‘Het is gewoon asociaal’, zegt hij.

Nieuwe maatregelen

Minister Grapperhuis zegt: Ga zoveel mogelijk alleen de straat op, ook als je een frisse neus wilt halen. En ten hoogste drie mensen op bezoek in je eigen huis, dat is de nieuwe norm. ‘Doe het voor je eigen gezondheid en vooral voor de gezondheid van kwetsbaren in de samenleving.’

Alle samenkomsten worden tot 1 juni verboden. Er geldt geen ondergrens meer voor het aantal personen. Gemeenten krijgen meer bevoegdheden om te handhaven. Er komen boetes voor mensen die zich niet aan de regels houden. Mensen die toch aan het samenscholen zijn, kunnen hoge boetes verwachten. 400 euro voor particulieren en tot 4000 euro voor bedrijven.

Burgemeester krijgen de bevoegdheid om een verbod op groepsvorming in te voeren.

Daarvan is sprake als drie of meer mensen niet de 1,5-meter-regel in acht nemen en geen gezin vormen. Spelende kinderen zijn hiervan uitgesloten omdat zij minder gezondheidsrisico’s zouden lopen.

Kappers en nagelstudio’s moeten dicht, dat is het advies van het kabinet.

Minister van Rijn: extra bedden op de Intensive Care

Er zijn meer dan 2000 extra beademingsapparaten besteld, zegt minister Van Rijn. Ook zijn er apparaten van Defensie beschikbaar en werkt Nederland aan een eigen productielijn.  Maatregel: één iemand koorts, het hele gezin thuis.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden