Voorlichting over babbeltrucs in De Dorpen

Foto: Facebook Politie Ede

Ede – De sociaal werkers Ruth van Swaay en Jolanda Aalbers (Malkander, team Dorpen) en wijkagent Andries Boerendans (Politie Ede) organiseren in Wekerom, Otterlo en Harskamp een voorlichting over babbeltrucs.

Heel regelmatig worden volwassenen in hun eigen huis opgelicht. Soms bellen oplichters aan en krijgen vertrouwen van de bewoner met een geloofwaardig verhaal. Andere manieren van oplichten gebeuren via internet: met een vals Facebook-profiel, nepmails van uw ‘bank’ en zelfs via dating-sites. Als oplichters eenmaal iemands vertrouwen hebben gewekt weten zij heel slinks sieraden, bankpassen, pincodes of waardevolle bezittingen afhandig te maken. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst krijgen de mensen praktische adviezen hoe dit te voorkomen.

Babbeltrucs overkomt veel mensen. Ruth, sociaal werker bij Malkander zegt: “Vaak schamen zij zich hiervoor. Dat is niet nodig. De oplichters zijn gewoon ontzettend doortrapt en spelen slim in op het gevoel van gedupeerden. Wij vinden het belangrijk dat mensen hiervan op de hoogte zijn en hoe je kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt.”

Voorlichting over Babbeltrucs

Het Wijkteam Dorpen verzorgt daarom een voorlichtingsbijeenkomst in Wekerom, Otterlo en Harskamp. De wijkagent zal vertellen over verschillende soorten babbeltrucs en hoe u die kunt herkennen. Ook krijgt u adviezen hoe u oplichting door middel van babbeltrucs kunt voorkomen.

Nazorg en hulp

Ruth: “Mocht u slachtoffer zijn, dan kunnen wij u misschien hulp of nazorg bieden. Ervaring leert bovendien dat bewoners zelf vaak praktische voorzorgsmaatregelen bedenken. Die kunt u dan met elkaar uitwisselen. Er is voldoende tijd om na te praten en u krijgt foldermateriaal met informatie mee.”

Wanneer

Wekerom (de voorlichting Babbeltrucs sluit aan op Twaalfuurtje)

donderdag 12 maart 13:15 – 14:15

Kulturhus

gelegenheid om na te praten en een drankje.

Otterlo

vrijdag 27 maart, 14:30 – 15:30

Eureka, Brummelweg 43

aansluitend gelegenheid om na te praten en een drankje.

Harskamp

donderdag 16 april, 10:15 tot 11:15

De Spil, Molenweg 8

gelegenheid voor napraten en een drankje

 

U hoeft zich niet aan te melden en er zijn geen kosten aan de bijeenkomst verbonden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen